Ένα συνέδριο με όραμα το μέλλον...

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου ξεκινά το διήμερο 2ο κλαδικό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια - Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διοργανώνεται από την εταιρεία συμβούλων AMBIO Α.Ε. με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Από τις μέχρι σήμερα συμμετοχές έχει εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση του συνόλου του κλάδου, ενώ θα παρευρεθούν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια βίωσε την περασμένη δεκαετία μια κρίση διαρκείας, αλλά λόγω του εξωστρεφούς της κυρίως χαρακτήρα παραμένει ένας από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Σήμερα, η μεγάλη ζήτηση για πρωτεΐνη στη διατροφή παγκοσμίως αναδύει νέες ευκαιρίες όχι μόνο για μια παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και για διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου σε μια έντονα αναπτυσσόμενη αγορά.

Αυτή τη χρονική στιγμή όμως, οι συγκυρίες εμφάνισαν νέες προκλήσεις για τον κλάδο. Στις αναταράξεις που προσπαθούν οι ιχθυοκαλλιεργητές να αντιμετωπίσουν στην μετά-Covid19 εποχή, προστέθηκαν και τα προβλήματα της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η σύρραξη στην Ουκρανία. Ανατιμήσεις στις ιχθυοτροφές λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ακριβότερη ενέργεια, ακριβότερα υλικά συσκευασίας. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το χρονίζον θέμα της χωροταξικής διευθέτησης των μονάδων εκτροφής με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο να εκκρεμεί από τον 2011(!), – γεγονός που καθυστερεί επενδύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές υπεραξίες στην ελληνική οικονομία και θέσεις εργασίας –, η θεματολογία του Συνεδρίου έχει να καλύψει πολλά, ενδιαφέροντα και φλέγοντα ζητήματα.
 

Με την πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου, η οποία αφορά μεταξύ άλλων τις επενδύσεις και την χρηματοδότηση στον κλάδο, την θέση στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, την βιώσιμη ανάπτυξη, θέματα παραγωγής και εμπορίας, ασφάλισης και πιστοποίησης, την περιβαλλοντική και χωροταξική διάσταση της ιχθυοκαλλιέργειας, τα νέα είδη, την έρευνα και την καινοτομία, τη νομοθεσία κ.ά, θα ασχοληθούν 55 διακεκριμένοι ομιλητές από τη Νορβηγία, Ελλάδα, Κύπρο, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία, Βέλγιο και Πορτογαλία. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με τα περίπτερα των 26 χορηγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τιμώμενη χώρα είναι η Σαουδική Αραβία, ενώ θα συμμετάσχει και η Κύπρος, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί πλέον ένας θεσμός, ο οποίος συνεχώς αναβαθμίζεται, από εθνικό και μεσογειακό σε διεθνή, διαμορφώνοντας έναν επενδυτικό κόμβο για τον τόσο σημαντικό για την εθνική οικονομία κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
 

Στο σημαντικό αυτό Συνέδριο η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης, καινοτομίας, ποιοτικής απασχόλησης και μεγάλης εξωστρέφειας για τη χώρα. Είναι ο πρώτος κλάδος σε εξαγωγές ζωικών προϊόντων και δεύτερος σε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μετά το ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα, είναι κλάδος περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνος, με ουσιαστική προσφορά και βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες. Μην παραβλέπουμε πως εκτός του ότι δραστηριοποιείται σε κρίσιμες εθνικά παραμεθόριες περιοχές, προσφέρει 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε 11 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Το 2ο αυτό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας, το οποίο τείνει πλέον να γίνει θεσμός, έρχεται την πλέον κρίσιμη ώρα για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία περιμένει στο εφαλτήριο να απαλλαγεί από τα τρέχοντα προβλήματα και να επιδοθεί σε έναν αγώνα ανάπτυξης υποβοηθώντας με τον τρόπο αυτό και την ελληνική οικονομία.

Πηγή: skai.gr