Κλείσιμο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου – Έκτακτες κυβερνητικές συσκέψεις

Παρά την άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, το δικαστήριο υποστηρίζει ότι έχει την εξουσία να εξετάσει εικαζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις IDF

Το Ισραήλ φέρεται να αντιμετωπίζει την προοπτική έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον Αρχηγό του Επιτελείου Στρατού Χέρτσι Χαλέβι που προκύπτουν από έρευνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. 

Παρά την άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, το δικαστήριο επιμένει ότι έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει εικαζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Channel 12 του Ισραήλ ανέφερε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού πραγματοποίησε έκτακτες συζητήσεις πριν από αρκετές εβδομάδες σχετικά με την πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπουργικά στελέχη παρευρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση για να συζητήσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων αποφάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά οι προσπάθειες να επηρεάσουν σημαντικά διεθνή πρόσωπα φέρεται να απέτυχαν.

Ο Νετανιάχου ανήρτησε την ακόλουθη δήλωση στον λογαριασμό του στο X την Παρασκευή: «Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχτεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές του δικαίωμα αυτοάμυνας. Η απειλή σύλληψης των στρατιωτών και των αξιωματούχων της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξωφρενική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτό».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να κερδίζει τον δίκαιο πόλεμο μας εναντίον των γενοκτονιών τρομοκρατών και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας», συνέχισε.

«Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα αποτελούσαν επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους οποιασδήποτε δημοκρατίας που πολεμά την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα».
 

Πηγή: skai.gr