Μάτι: Γιατί σόκαρε η απόφαση

Το δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε με βάση τον ευνοϊκό ποινικό νόμο που ίσχυε, όταν έγινε η τραγωδία το καλοκαίρι του 2018, κάτι που περιόριζε το ύψος των ποινών στα πέντε χρόνια

Η απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι με τις ξεκληρισμένες οικογένειες και τους χαροκαμένους ανθρώπους προκάλεσε οργή και σοκ και επικρίθηκε δικαίως.

Το δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε με βάση τον ευνοϊκό ποινικό νόμο που ίσχυε, όταν έγινε η τραγωδία το καλοκαίρι του 2018, κάτι που περιόριζε το ύψος των ποινών στα πέντε χρόνια.

Ομως οι δικαστές, έστω και με αυτό τον ευνοϊκό νόμο, είχαν ευχέρειες να στείλουν ακόμα και στη φυλακή κάποιους από τους κατηγορούμενους, και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν τη σοκαριστική για όλους μετατροπή της ποινής των πέντε χρόνων σε χρήμα, προκαλώντας τη λογική και καταδεικνύοντας έλλειψη ενσυναίσθησης.

Οι δικαστές ασφαλώς δικάζουν μέσα σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο ούτε να αλλάξουν μπορούν ούτε να το τροποποιήσουν. Ομως αν διαθέτουν, που οφείλουν να διαθέτουν, τον κοινό νου, κοινωνική ενσυναίσθηση και επίγνωση της σοβαρότητας της υπόθεσης που δικάζουν, έχουν ευχέρειες για αυστηρότερη ποινική μεταχείριση, κάτι που δεν έκαναν για την τραγωδία στο Μάτι.

Εμειναν, δυστυχώς, στην τυπική εφαρμογή του νόμου, λες και δίκαζαν τροχαίο, επέβαλαν τις ποινές των πέντε χρόνων, τις μετέτρεψαν σε χρηματικές καταλήγοντας σε απόφαση χρηματικής ποινής για τον καθένα από τους καταδικασθέντες για 38 χιλιάδες ευρώ.

Οι προσπάθειες της ηγεσίας της δικαιοσύνης μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση, στοχεύουν στο να υπάρξουν, έστω και εκ των υστέρων, δικαστικές ενέργειες που να διορθώσουν τα πράγματα και να διασώσουν, στο βαθμό που γίνεται, το κύρος της δικαιοσύνης που έχει σοβαρά πληγεί από την απόφαση και γενικά από τους δικαστικούς χειρισμούς για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που έφθασε σε πρωτόδικη απόφαση έξι χρόνια μετά την τραγωδία.

Ο,τι και να πει κανείς γι αυτή την απόφαση, είναι μια απόφαση που δικαίως επιδέχεται σκληρή κριτική. Δικαίως επικρίνεται και δικαίως προκαλεί οργή και σοκ.

Ομως έστω και τώρα με την άσκηση εφέσεων, αλλά κυρίως με την εκδίκαση της υπόθεσης γρήγορα σε δεύτερο βαθμό, η δικαιοσύνη έχει υποχρέωση να κινηθεί άμεσα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο κίνδυνος να παραγραφούν εντελώς οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι ελλοχεύουν και αν αυτό συμβεί, τότε θα αποτελέσει όνειδος για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη.