Το ταξίδι της τροφής, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

25/05/2017

«Το ταξίδι της τροφής» συνεχίζεται την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18.45 με την προβολή του τρίτου επεισοδίου της μεγάλης παραγωγής του ΣΚΑΪ.

Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα: είναι η μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και την χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το τρίτο επεισόδιο της σειράς ξεκινάει με την εμφάνιση μια νέας θρησκείας που συνδέει τη ύπαρξή της με την φτώχια αλλά και την τροφή: τον χριστιανισμό. Με νέα στοιχεία αρχαιολόγων, ιστορικών και βιολόγων, μαθαίνουμε τι έτρωγαν, πώς ζούσαν και πώς πέθαιναν οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά στο Βυζάντιο. Από τις ανασκαφές στο λιμάνι του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη ως τη νηστεία στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, και από τον μεγάλο λιμό στην Καππαδοκία του Άγιου-Βασίλη ως την εμφάνιση των πρώτων πιρουνιών στα αριστοκρατικά τραπέζια της Βενετίας, ανακαλύπτουμε πώς το Βυζάντιο αποτέλεσε μια χύτρα, όπου ανακατεύονταν όλο και περισσότερα πρότυπα, συστατικά και γεύσεις.

Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, γυρίσματα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα καθώς και σε σημαντικές τοποθεσίες στο εξωτερικό όπως η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία και η Μικρά Ασία, η Μασσαλία, η Σικελία και η Ρώμη. Ερευνητές και ειδικοί της διατροφής, φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας.


Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι Ηλίας Αναγνωστάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), Αντωνία-Λήδα Ματάλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Διονύσης Σταθακόπουλος (King’s College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου), ενώ τον γενικό συντονισμό της σειράς έχει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τη σειρά υπογράφουν οι δημιουργοί Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη, Νίκος Νταγιαντάς και Λευτέρης Χαρίτος, καθώς και ο μουσικός Δημήτρης Δεσύλλας.

 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.