Η Ελλάδα στην Κατοχή στις«Μάχες των Ελλήνων»

06/06/2011

Η Ελλάδα στην Κατοχή περιγράφεται στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς «Οι μάχες των Ελλήνων» που προβάλλει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ και παρουσιάζει ο Τάσος Τέλλογλου την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 23.00.

Το σημερινό επεισόδιο καταγράφει τις τραγικές για την Ελλάδα συνέπειες της τριπλής κατοχής Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων δίνοντας φυσικά τη μεγαλύτερη έμφαση στην επισιτιστική κρίση που αποδεκάτισε τον ελληνικό πληθυσμό, την "πείνα".
Οι ευθύνες των συμμάχων Βρετανών, του βασιλιά και της εξόριστης κυβέρνησης του Καΐρου καθώς και της κυβέρνησης του Τσολάκογλου αναδεικνύονται εξίσου, στο μέγεθος που τους αναλογεί. Τον απολογισμό των απωλειών ολοκληρώνουν η αρπαγή του εθνικού πλούτου από τους Γερμανούς και τα περίφημα κατοχικά δάνεια. Μέσα σε αυτό το λεηλατημένο τοπίο, το επεισόδιο παρακολουθεί την ανάδυση των κινημάτων αντίστασης, σκιαγραφώντας το προφίλ ΕΑΜ και ΕΔΕΣ, που αργότερα θα αποτελέσουν τους δυο πόλους του εμφυλίου πολέμου.
Με αγκάθι το πολιτειακό, από τα ελληνικά βουνά ως τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, ο Τάσος Τέλλογλου παρακολουθεί τις ποικίλες ερμηνείες που αποκτά ο πατριωτισμός, ερμηνείες που ήδη νομιμοποιούν ανεπίσημα εμφύλιες συγκρούσεις στα ελληνικά βουνά. Με εξαίρεση τη σύμπνοια στο Γοργοπόταμο, η ολοένα και πιο ορατή προοπτική απελευθέρωσης εξιτάρει τους αντιπάλους που πολύ πριν την αποχώρηση των Γερμανών δεν πολεμούν πια για την Ελλάδα, αλλά για την εξουσία της επόμενης μέρας.

Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι ο καθηγητής Θάνος Βερέμης. Το σενάριο υπογράφει η κ. Νατάσα Σέγκου και τη σκηνοθεσία ο κ. Χρήστος Καρακέπελης.


Αμέσως μετά ακολουθεί στις 00.15 εκπομπή-συζήτηση όπου ιστορικοί αναλύουν όλα όσα προβλήθηκαν στο επεισόδιο της σειράς «Οι Μάχες των Ελλήνων». Συντονίζει ο Άρης Πορτοσάλτε.


 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.