Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος στην εκπομπή «Πρόσωπα και απόψεις»

27/05/2011

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος φιλοξενεί στο γραφείο του τον Άρη Πορτοσάλτε στην εκπομπή «Πρόσωπα και απόψεις» που θα προβληθεί την Κυριακή 29 Μαίου στις 16.00 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο «φιλόσοφος της μηχανικής» μιλά στον Άρη Πορτοσάλτε για την Ελλάδα, την παγκοσμιοποίηση, τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις, την παιδεία και τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1930. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πήγε με υποτροφία στο Παρίσι.
Σήμερα μετρά 60 χρόνια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έξι δεκαετίες δυναμικής ουσιαστικής παρουσίας στη μόρφωση των νέων επιστημόνων.

«...παιδεία θα πει ανασαίνω το παρελθόν και εκπνέω ένα μέλλον» υποστηρίζει ο κ.Τάσιος. Όσο για τα ελληνικά πανεπιστήμια θεωρεί ότι είναι :«βρώμικο περιβάλλον αυτό που δουλεύουν οι καθηγητές... και δεν υπάρχει έμπνευση».
Μιλά ακόμη, για την πολιτικοποίηση των φοιτητών, για τις αφίσες των κομμάτων που κολλιούνται σε όλους τους τοίχους του πανεπιστήμιου, για τους νεαρούς φοιτητές που ακολουθούν ένα κόμμα χωρίς να ξέρουν τίποτα γι΄ αυτό...και καταλήγει : «...ο ελληνικός λαός αδιαφορεί για αυτό που γίνεται εις βάρος του.»
Προτρέπει επίσης: «Να μη φοβηθούμε και να τολμήσουμε για να πάμε την κοινωνία μπροστά.»Όσο για την παγκοσμιοποίηση ο κ.Τάσιος –όπως έχει γράψει και στο βιβλίο του- θεωρεί ότι δεν είναι κάτι κακό και τονίζει: «... ξεχνάει ο ελληνικός λαός ότι ένα από τα ουσιώδη σοσιαλιστικά ιδεώδη είναι η παγκοσμιοποίηση».
Και προχωρά : «... πρέπει να επωφεληθούμε από την παγκοσμιοποίηση όπως οι Ινδοί...»

Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του...γεφυροποιό. Έχει «υπογράψει» την κατασκευή γεφυρών όπως του Αχελώου, του Αλφειού και της συρταρωτής γέφυρας της Χαλκίδας.
Η μηχανική είναι πολιτική επιστήμη, επειδή βοηθά στην ανάπτυξη ενός τόπου. Ο κ.Τάσιος σημειώνει ότι είναι εν μέρει πολιτικής φύσεως, η σύλληψη ενός έργου για την «θεραπεία» του προβλήματος του τόπου. Προβλήματα λειτουργίας, αισθητικής και οικονομίας είναι όλα πολιτικά.


Κλείνοντας για τους Έλληνες υποστηρίζει «είναι δύσκολο να πείσεις τους Έλληνες ότι φταίμε όλοι...Το «εμείς» είναι δύσκολο να το πεις και να πείσεις για αυτό. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να καταφέρεις να τους πείσεις ότι πρέπει να αλλάξουν ανεξάρτητα από το πόσο φταίνε....».


 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.