Τo «Μπες στο κλίμα » πηγαίνει στην Κατερίνη

11/03/2011

To «Μπες στο κλίμα » ταξιδεύει στην Κατερίνη για να αξιολογήσει ενεργειακά ένα ακόμη σπίτι. H εκπομπή οικολογικής συνείδησης του ΣΚΑΪ, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό θα προβληθεί το Σάββατο 12 Mαρτίου στις 19.00.

Η επόμενη στάση της εκπομπής είναι στο χωριό Άνω Άγιος Ιωάννης της Κατερίνης. Όσο ανεβαίνουν προς τα βόρεια, οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την κατάσταση, και αυτό το σπίτι είναι το πρώτο (από όσα έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα) που ανήκει στην Γ' Κλιματική Ζώνη της Ελλάδας. Έτσι, οι ελλείψεις στη μόνωση είναι πολύ πιο φανερές εδώ, αφού όσο κι αν υπάρχει καλοριφέρ και συμβατικό τζάκι, το σπίτι δεν ζεσταίνεται αποτελεσματικά ενώ καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου κάθε χρόνο. Για να μειωθούν οι απώλειες, εφαρμόζουν εξωτερική μόνωση στη βόρεια πλευρά του σπιτιού, που είναι και η πιο κρύα και άρα προκαλεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Επίσης, "σφραγίζουν" καλύτερα όλα τα ανοίγματα του σπιτιού αλλάζοντας τα κουφώματα και εξασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι δεν θα χάνεται θερμότητα.
Με το καινούριο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+ και την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του σπιτιού με λάμπες LED πολύ χαμηλής κατανάλωσης, βελτιώνεται σημαντικά η ηλεκτρική κατανάλωση του σπιτιού, με οφέλη και στο λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή, οι επεμβάσεις στο σπίτι βελτίωσαν κατά μία ενεργειακή κατηγορία το σπίτι, ανεβάζοντάς το από την Η στη Ζ, ενώ δόθηκαν και περαιτέρω συμβουλές για επιπλέον μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, δεδομένου ότι βρίσκονται και σε μία κρύα περιοχή της Γ' Κλιματικής Ζώνης.
Στο οδοιπορικό στην περιοχή επισκέπτονται το μαγευτικό Φαράγγι του Ενιπέα (έναν πασίγνωστο φυσιολατρικό και ορειβατικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο), από το οποίο περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στα Πριόνια (υψόμετρο 1.100 μέτρα).

Στην ενότητα "Άνθρωποι" συναντούν τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή της εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι", η οποία συλλέγει σπόρους από κάθε είδος φυτού της Ελλάδας, διασώζοντας τις ντόπιες ποικιλίες και στηρίζοντας τη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας.

Η εκπομπή έχει στόχο να κάνει τους θεατές να συνειδητοποιήσουν πως με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στο σπίτι τους μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην …προστασία του πορτοφολιού τους.


Συντελεστές Παραγωγής

ΠαρουσίασηΓιώργος Λιανός
Project ManagerΑχιλλέας Συρίγος
ΣκηνοθεσίαΗλίας Αποστολίδης
ΑρχισυνταξίαΚώστας Λακαφώσης
Οργάνωση Παραγωγής Σάββας Βέλλας
ΠαραγωγήAGM Productions & GV Productions


 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.