Τα "Κηπουρέματα" φτιάχνουν πράσινη ταράτσα

28/01/2011

Τα «Κηπουρέματα» την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ φτιάχνουν έναν κήπο στην ταράτσα, ενώ παρουσιάζουν πως τα φύκια είναι φυτικό λίπασμα.
Παρουσιαστής της εκπομπής είναι ο γεωπόνος και αρχιτέκτονας τοπίου Ανδρέας Μπαρμπούτσης.
Τα «Κηπουρέματα» παρουσιάζουν τη δημιουργία ενός πράσινου δώματος βήμα-βήμα. Ο τυχερός της υπόθεσης είναι ο Μιχάλης, που μετακόμισε πρόσφατα στο ανακαινισμένο πατρικό του σπίτι στους Αμπελόκηπους. Τα μπαλκόνια του σπιτιού είναι πολύ μικρά κι έτσι η μόνη λύση για πράσινο είναι η ταράτσα του.
Ο Ανδρέας Μπαρμπούτσης του προτείνει την κατασκευή ενός μικρού αλλά θαυματουργού ταρατσόκηπου, αναφέροντάς του τα οφέλη αυτής της επιλογής: για το σπίτι βελτιώνει την ηχομόνωση του σπιτιού και την θερμομόνωση, δηλαδή μειώνει το κόστος θέρμανσης το χειμώνα και το κόστος ψύξης το καλοκαίρι ...προστατεύει την ήδη υπάρχουσα μόνωση από τη φθορά.
Παράλληλα εκτός από οφέλη για το σπίτι, υπάρχει όφελος για το περιβάλλον, αφού βελτιώνεται το μικροκλίμα της περιοχής, υπάρχει μείωση της σκόνης που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα. Τέλος, ο ταρατσόκηπος δίνει καταφύγιο σε πουλιά και μειώνει το νερό που καταλήγει στις αποχετεύσεις.
Εκεί που οι περισσότεροι έβλεπαν κάτι άχρηστο, μια οικολόγος από την Αθήνα είδε πριν 12 χρόνια βιολογικό λίπασμα. Σήμερα, η Κατερίνα Ξενοπούλου λειτουργεί την πρώτη μονάδα στην Ευρώπη που παράγει βιολογικό φυτικό λίπασμα με πρώτη ύλη τα φύκια των ελληνικών θαλασσών. Είναι μια ελληνική ευρεσιτεχνία που έχει κατοχυρωθεί και έχει βραβευθεί διεθνώς. Τα «Κηπουρέματα» παρακολουθούν τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος και μαθαίνουν από πρώτο χέρι το μυστικό της επιτυχίας μιας πρωτοποριακής επιχείρησης.
Ο Ανδρέας Μπαρμπούτσης δίνει οδηγίες στους τηλεθεατές για το πώς να φυτεύουν τη γυμνόριζη τριανταφυλλιά; Πώς πολλαπλασιάζουν τις ορχιδέες; Οι ερωτήσεις των τηλεθεατών και σε αυτό το επεισόδιο είναι πολλές. Το επιτελείο της εκπομπής και ο Ανδρέας απαντούν με απλό και παραστατικό τρόπο σε όλα.


 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.