Πρεμιέρα της σειράς "1821" την Τρίτη 25 Ιανουαρίου

18/01/2011

Το «1821» είναι μια σειρά οκτώ μοναδικών ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που διηγείται την ιστορία της επανάστασης του 1821 και της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους.
Τα ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή, τις ηρωικές μάχες, αλλά και τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ελλήνων. Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, κοιτάζουμε πίσω από τους μύθους, για να διηγηθούμε την αληθινή ιστορία του 1821.
Η σειρά επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την εποχή του ’21, ερευνώντας εάν η Τουρκοκρατία ήταν πράγματι μια άγονη ιστορική παρένθεση ή εάν κατά τη διάρκεια της συντελέσθηκαν σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες οδήγησαν σε μια καταπληκτική ιστορική εξέλιξη, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις: τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Δραματικές αναπαραστάσεις που δίνουν σάρκα και οστά στην άγνωστη καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, στις μάχες και τις άγριες συνθήκες της εποχής, αλλά και καθοριστικές στιγμές από τη δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης, συνδυάζονται με συναρπαστικές τρισδιάστατες εικόνες του χαμένου αυτού κόσμου και γυρίσματα σε σημαντικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Η σειρά δίνει στο θεατή την ευκαιρία να βιώσει τα συναρπαστικά γεγονότα που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα, να επανεξετάσει τα γεγονότα και τους μύθους του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και να εμβαθύνει στη σημασία που έχει η επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας.
Η Παραγωγή
Η σειρά «1821» είναι η νέα μεγάλη παραγωγή που θα προβληθεί από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Με ιστορικούς συμβούλους τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Ιάκωβο Μιχαηλίδη και συνεντεύξεις με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ιστορικούς, η σειρά προσφέρει μία σπάνια και επίκαιρη οπτική στο κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας.
Με παρουσιαστή τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, ταξιδεύουμε σε ιστορικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της επανάστασης: Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Χίος, Μακεδονία, Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο και Κωνσταντινούπολη.

Η ιστορία του ’21 ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές αναπαραστάσεις, τη δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης, τις συνθήκες ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς και τις πιο σημαντικές μάχες του Αγώνα. Αυθεντικά κοστούμια, όπλα και αντικείμενα της εποχής προσφέρουν μοναδική πιστότητα, ενώ στα γυρίσματα έχουν συμμετάσχει ιστορικοί και συλλέκτες οι οποίοι καθοδήγησαν το συνεργείο, δείχνοντας για παράδειγμα πως γινόταν η παρασκευή του μπαρουτιού και η εκπυρσοκρότηση των όπλων.
Οι αναπαραστάσεις συνδυάζονται με αερολήψεις, υποβρύχια γυρίσματα αλλά και τρισδιάστατα γραφικά και οπτικά εφέ που ζωντανεύουν την ιστορία, κάνοντας το θεατή αυτόπτη μάρτυρα της άλωσης της Τριπολιτσάς, της μάχης του Πέτα, της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και της πολιορκίας του Μεσολογγίου.
Η σειρά «1821» ακολουθεί το πρότυπο της πολυβραβευμένης σειράς του BBC “History of Britain”, η οποία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και οδήγησε σε ένα συναρπαστικό δημόσιο διάλογο γύρω από την Ιστορία και την ταυτότητα των σύγχρονων Βρετανών.
Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η Anemon Productions, παραγωγός βραβευμένων ντοκιμαντέρ όπως το «Sugartown: Οι Γαμπροί» (ΕΡΤ, BBC 2, ARTE, YLE) και «Τα Παιδία Δεν Παίζει» (ΣΚΑΪ, BBC World).
Τη σκηνοθεσία μοιράζονται οι Γιούρι Αβέρωφ, Νίκος Νταγιαντάς, Λευτέρης Χαρίτος και Ανδρέας Αποστολίδης και την παραγωγή η Ρέα Αποστολίδου και ο Γιούρι Αβέρωφ. Η φωτογραφία είναι του Στέλιου Αποστολόπουλου και του Δημήτρη Κασιμάτη, ενώ υπεύθυνος για τα τρισδιάστατα oπτικά εφέ είναι ο Αντώνης Κοτζιάς. Τη σκηνογραφία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, τα κοστούμια η Γιούλα Ζωιοπούλου, την πρωτότυπη μουσική ο Δημήτρης Δεσύλλας και το μοντάζ ο Γιώργος Χελιδονίδης. Τη διεύθυνση παραγωγής ανέλαβαν οι Τζουζέπε Χατζόπουλος, Λεωνίδας Λιάμπεης και Ηλέκτρα Πέππα.


Σκηνοθεσία: Γιούρι Αβέρωφ
Ο Γιούρι Αβέρωφ σπούδασε ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Η πρώτη του ταινία «Η Γιορτή των Νεκρών», βραβεύτηκε με το βραβείο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας το 2000. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης για το Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα για πέντε χρόνια και από το 2004 εργάζεται στην ΑΝΕΜΟΝ ως παραγωγός και σκηνοθέτης.
Για το «1821» είχε την συνολική ευθύνη της σκηνοθεσίας και του μοντάζ της σειράς (μαζί με τον Γιώργο Χελιδονίδη) , έγραψε το σενάριο (μαζί με τη Ρέα Αποστολίδου και τον Ανδρέα Αποστολίδη) και είχε την επιμέλεια της παραγωγής των αναπαραστάσεων.

Σκηνοθεσία: Νίκος Νταγιαντάς
Ο Νίκος Νταγιαντάς γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975. Σπούδασε αρχαιολογία και ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ («Green Lines») πήρε το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα». Έχει επίσης σκηνοθετήσει τρεις ταινίες για την εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ, εκ των οποίων η τελευταία, με τίτλο «Κνωσός, ο Λαβύρινθος του Μύθου» πήρε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο διεθνές φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών «Αγών» το 2006. Πρόσφατες βραβεύσεις περιλαμβάνουν το βραβείο καλύτερου Ιστορικού ντοκιμαντέρ στοYorkton Film and Video Festival και το Athena special mention on Art στο Athens Science Film Festival για την ταινία «Τα Μυστικά του Λαβυρίνθου». Είναι μέλος της ΑΝΕΜΟΝ.
Για το «1821» σκηνοθέτησε όλα τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ, την παρουσίαση του Πέτρου Τατσόπουλου και συμμετείχε στην επιμέλεια της σειράς.


Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων και τις μελέτες «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων» και «Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος». Έχει μεταφράσει περισσότερα από εβδομήντα μυθιστορήματα, μελέτες και συλλογές διηγημάτων.

Έχει προσαρμόσει και σκηνοθετήσει για το ραδιόφωνο διηγήματα και μυθιστορήματα και για δώδεκα χρόνια είχε την σκηνοθεσία της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα».
Τελευταία ντοκιμαντέρ του είναι το «Κύκλωμα» (με θέμα το διεθνές λαθρεμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων), η σειρά «Δύο φορές ξένος» (για τις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ο αιώνα) και «Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους» (για την εκδίωξη των παραδοσιακών φυλών από τα εθνικά πάρκα της Τανζανίας), που απέσπασε το 2009 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ στη Σεούλ και στις Βρυξέλες.

Για το «1821» είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια της σειράς, έκανε τις συνεντεύξεις των ιστορικών και είναι συγγραφέας του σεναρίου (μαζί με τη Ρέα Αποστολίδου και τον Γιούρι Αβέρωφ).


Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ο Λευτέρης Χαρίτος σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και το Λονδίνο. Σκηνοθέτησε έξι ταινίες μικρού μήκους, από τις οποίες οι «Φράουλες» και το «Να Με Προσέχεις» βραβεύτηκαν και προβλήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές σειρές για την τηλεόραση μεταξύ των οποίων και την «Άμυνα Ζώνης» από το ομότιτλο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη. Συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού διδάσκοντας κινηματογράφο σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ετοιμάζει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Tiny Dancers» η οποία θα γυριστεί το καλοκαίρι του 2011.
Για το «1821» σκηνοθέτησε όλες τις ιστορικές αναπαραστάσεις.Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδου
Η Ρέα Αποστολίδου εργάζεται σαν ερευνήτρια και παραγωγός ντοκιμαντέρ από το 1995. Πρόσφατες δουλειές της ως παραγωγός περιλαμβάνουν το «Sugartown: Οι Γαμπροί» (BBC 2, ERT, ARTE, YLE), «Το Κύκλωμα», την έκθεση multimedia «Κλοπή της Ιστορίας», «Το Κάλεσμα του Βουνού» (ΕΡΤ, ΕΚΚ, ARTE) και «Τα Παιδία δεν Παίζει» (ΣΚΑΪ, BBC WORLD). Μαζί με την Αύρα Γεωργίου και τη Δήμητρα Κουζή, έχει ιδρύσει το «CINEDOC». Από το 2009, η Ρέα είναι Αναπληρώτρια Δ/τρια του Διοικητικού Συμβουλίου του διεθνές οργανισμού για το ντοκιμαντέρ «Documentary Campus», με έδρα το Μόναχο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Documentary Network.
Για το «1821», εκτός από τη συνολική ευθύνη, σχεδιασμό και οργάνωση της παραγωγής, έγραψε το σενάριο της σειράς (μαζί με τον Γιούρι Αβέρωφ και τον Ανδρέα Αποστολίδη). 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.