Τον φάκελο της Μικρασιατικής Καταστροφής ανοίγουν στους “ Νέους Φακέλους"

21/06/2010

Την Δευτέρα 21 Ιουνίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ “ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ” ανοίγουν με τις ιστορικές αποφάσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου για την εκστρατεία στην Σμύρνη και τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν από κοντά την «χίμαιρα της Ιωνίας».
Οι «Νέοι Φάκελοι» αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα «ποιος φταίει για το 1922» και ανοίγουν για μια ακόμα φορά τον φάκελο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με νέα ερωτήματα: Έπρεπε να πάει ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1919 στη Σμύρνη; Ποιος ήταν ο τελικός του στόχος; Είχε σχέδιο για την εκστρατεία στην Μικρά Ασία; Ιστορικοί και μάρτυρες της καταστροφής μιλούν για την μεγαλύτερη περιπέτεια του ελληνισμού τον 20ου αιώνα.
Στην εκπομπή, ο διάσημος μελετητής της Μικρασιατικής καταστροφής και πρώην πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, αποκαλύπτει ότι ο Βενιζέλος δεν ζήτησε ποτέ εγγυήσεις από την Αγγλία και τη Γαλλία πριν μπει στη Σμύρνη, αλλά ακόμα και αν τις είχε ζητήσει, θα ήταν απίθανο να τις λάβει, γιατί οι Άγγλοι στρατιωτικοί διαφωνούσαν κάθετα με την εκστρατεία. Ακόμα, ο γνωστός ιστορικός εξηγεί ότι υπήρχε εναλλακτική λύση για να σωθούν οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, αλλά ο Βενιζέλος για τους δικούς του λόγους δεν την ακολούθησε ποτέ.
Ακόμα, οι «Νέοι Φάκελοι» ταξιδεύουν στη Σμύρνη για να συναντήσουν τον Τούρκο ιστορικό Ενγκίν Μπερμπέρ, που εξηγεί στην κάμερα της εκπομπής πώς ο νεαρός τότε αξιωματικός του στρατού Κεμάλ Ατατούρκ κατάφερε, σχεδόν αθόρυβα, να φτιάξει ξανά από τις στάχτες του τον τουρκικό στρατό, να κάνει τους συμπατριώτες του να πιστέψουν στον εαυτό τους και να νικήσει την ελληνική δύναμη.


"Οι Νέοι Φάκελοι": Δευτέρα 21 Ιουνίου στις 23:00, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
www.folders.gr


 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.