Μίκης Θεοδωράκης:Το χρώμα της ελευθερίας

01/06/2009

Η σειρά «Μίκης Θεοδωράκης: Το χρώμα της ελευθερίας» καταγράφει τη ζωή του μεγάλου Έλληνα Συνθέτη σε έξι δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ και κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στις 23.00.

Η σειρά αποτελεί την Οδύσσεια της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη που ζωντανεύουν στα μάτια του θεατή εικόνες και συναισθήματα που με λόγο γλαφυρό αφηγείται ο ίδιος ο δημιουργός.

Δεκάδες χώροι, εκατοντάδες ηθοποιοί, ντοκουμέντα και βέβαια η μουσική του, συνθέτουν το μακρύ βιωματικό ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας από τον μεσοπόλεμο έως σήμερα.

« Έτσι ξεκίνησε για εμάς ένα ταξίδι – οδοιπορικό στους τόπους της ατελείωτης Οδύσσειας του μεγάλου μας συνθέτη. Ένα ταξίδι που άρχισε τον Απρίλιο του 2008 και συνεχίζεται ακόμη.
Ένα ταξίδι που μας πλούτισε όλους. Από όπου ο Μίκης πέρασε άφησε ανεξίτηλα ίχνη.
Σε κάθε περιοχή όπου φθάναμε, μια πρωτοφανής κινητοποίηση αγάπης προς τον Μίκη εκδηλώνονταν. Απλός κόσμος, τοπικές αρχές, παλιοί αγωνιστές, πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής, αλλά και νέοι, που με έκπληξη είδαμε να συμμετέχουν σε πολλές χορωδίες που τραγουδούσαν και προέβαλλαν την Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Όλοι ήθελαν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού, (όπως π.χ. βαθμοί προόδου από σχολική περίοδό του, αξιολόγησή του από τη πρώτη φοίτηση του σε ωδείο σε ηλικία 12 ετών, αποσπάσματα εφημερίδων της δεκαετίας του 1920 με το σπουδαίο έργο που έκανε ο πατέρας του Γιώργος στις παραμεθόριες περιοχές), αλλά και να προσφέρουν τη βοήθεια τους με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων στα γυρίσματα σε αυτές τις περιοχές.» σημειώνει ο σεναριγράφος και σκηνοθέτης της σειράς Γιάννης Κατωμερής.

Και καταλήγει : « Τις σκηνές που ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο γλαφυρά και παραστατικά μας διηγήθηκε και αποφασίσαμε με ένα ελεύθερα ποιητικά τρόπο να «αναπαραστήσουμε», προσπαθήσαμε να τις γυρίσουμε στους πραγματικούς χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα για λόγους και αυθεντικότητας και ατμόσφαιρας, αλλά και για λόγους ιστορικής τεκμηρίωσης.
Δεκάδες ερασιτέχνες ηθοποιοί, νεανικές χορωδίες, φοιτητές του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεατρικοί όμιλοι πήραν μέρος στην δημιουργία των δραματοποιημένων σκηνών.»


Στο Πρώτο Επεισόδιο :

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκινάει το ταξίδι της ζωής από τη γέννηση του το 1925. Ο πατέρας του ως Διευθυντής Νομαρχίας ξεκινά να ταξιδεύει αρχίζοντας από τη γενέθλια Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σύρο, την Αθήνα, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, την Πάτρα, τον Πύργο και τελικά 15 ετών θα βρεθεί στην Τρίπολη.
Στην Τρίπολη, ο Μίκης Θεοδωράκης νεαρός έφηβος, ανακάλυψε τη μουσική σαν τρόπο ζωής.
Η κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς τον κινητοποιεί, οργανώνεται στο ΕΑΜ στην Τρίπολη, συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς στην αρχή και τους Γερμανούς αργότερα. Γλιτώνει το θάνατο. Διαφεύγει στην Αθήνα και 18 χρονών μαχητής του ΕΛΑΣ πολεμάει τον κατακτητή.
Στην Αθήνα, σπουδάζει, ερωτεύεται και γράφει μερικά από τα σπουδαία συμφωνικά του έργα.
Θα ζήσει για λίγο τη χαρά και τις ελπίδες που γεννιούνται μετά την απελευθέρωση.
Ο τραγικός Δεκέμβρης του 1944 θα αλλάξει την ζωή του και θα τον σημαδέψει...


Σενάριο – σκηνοθεσία: Γιάννης Κατωμερής
Οργάνωση – διεύθυνση παραγωγής: Μαίρη Οικονομίδου
Φωτογραφία : Άκης Αποστολίδης – Προκόπης Δάφνος
Κείμενα : Ελένη Αστρινάκη
Μουσική Επιμέλεια : Κώστας Θωμαϊδης
Επιμέλεια Σκηνικών : Αντώνης Χαλκιάς
Αφήγηση : Μπενέτα Οικονόμου

Στη σειρά συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Πετρόπουλος, Αιμιλία Υψηλάντη, Θάλεια Αργυρίου, Αγάπη Μανουρά
Ευτυχία Τσαμποδήμου, Ian Robertson ,η χορογράφος :Κατερίνα Κερβανίδου και τέλος η Έλλη Πασπαλά που ζωντανεύει ένα μανιάτικο μοιρολόι.


 
Share:
Αποδοχή Cookies
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το skai.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.