Self test: Τί πρέπει να κάνετε αν έχετε θετικό αποτέλεσμα- Πότε πρέπει να δηλώσετε το αρνητικό

Αναλυτικές οδηγίες για τη διενέργεια των self test εξέδωσε πριν λίγο το υπουργείο Υγείας, περιγράφοντας όλη τη διαδικαίας, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είτε το τεστ βγει θετικό είτε αρνητικό.

Όπως αναφέρεται, κάθε εβδομάδα οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν ένα δωρεάν self test από το φαρμακείο, με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. και της αστυνομικής ταυτότητας. Μαζί με το κιτ του self test, θα παραλαμβάνουν από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Το self test πραγματοποιείται εύκολα κατ΄ οίκον, χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία υγείας. Οι ενήλικες μπορούν να διενεργήσουν το τεστ μόνοι ή με βοήθεια εφόσον την χρειάζονται. Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων. Σε ανήλικους κάτω των 12 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικους. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα
παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πρέπει πριν κάνουν το τεστ, οι πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του. 

Επιπλέον, συνιστάται να γίνονταο συχνά τα self test, ακόμα κι αν δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούν από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός. 

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, οι πολίτες πρέπει να το δηλώσουν στη σελίδα self-testing.gov.gr. Εκεί υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που μπορούν να επισκεφθούν προκειμένου να υποβληθούν σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό τόσο οι θετικοί όσο και οι οικείοι τους πρέπει να παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό. Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί τους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, οι πολίτες χρειάζεται να το δηλώσουν μόνο αν ανήκουν σε κάποια επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα (εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές) που υποβάλλεται σε υποχρεωτικό self test. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επισκεφθούν το self-testing.gov.gr, όπου θα βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσουν το αποτέλεσμά τους στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους. 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις οδηγίες. 

Πηγή: skai.gr