Κλείσιμο

Παπαευαγγέλου: 91% κάλυψη ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη -Ταξινόμηση δραστηριοτήτων προς επανεκκίνηση

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να σταθεροποιείται, κάτι που επιτρέπει την προσπάθεια ταξινόμησης των δραστηριοτήτων που ίσως επαναλειτουργήσουν στην πορεία, είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να σταθεροποιείται με το συνολικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων στη χώρα να υπολογίζεται στις 26.000. 

Την εβδομάδα που πέρασε ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ έφτασε τις 54.000. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 2.800 κρούσματα, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των τεστ. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που τα τεστ αυξάνονται.

Τόνισε, μάλιστα, πως η σταθεροποίηση δεν πρέπει να μας δώσει λάθος μήνυμα. «Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την επικράτεια.»

Παράλληλα, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, όπως είναι το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος.

«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο.» 

Ωστόσο, η καθηγήτρια ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια ταξινόμησης των δραστηριοτήτων, αλλά και περιγραφής των προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση. Προηγούνται εκείνες που δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην επιδημία, αλλά ανακουφίζουν τον πληθυσμό, όπως είναι αυτές που μπορούν να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους.

«Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται, θα εξεταστεί η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ανά περιοχή. Προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα, επανεκτιμώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα.»

Στο μεταξύ, αυξημένος είναι ο αριθμός των νεότερων ανθρώπων που νοσηλεύονται. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου ένας στους 4 ασθενείς, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι νεότερος των 55 ετών.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αυξάνει ακόμα και σήμερα στη βόρεια Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου είναι αναμενόμενο.

Στο 86% έφτασε η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια και στο 91% στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των θανάτων. 

«Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σαφή.», τόνισε η καθηγήτρια.
 

Πηγή: skai.gr