Κορωνοϊός: Επηρεάζει η ομάδα αίματος την πιθανότητα λοίμωξης;- Τί δείχνει νέα μελέτη

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, ενώ εκείνοι της ομάδας 0 λιγότερο. Όμως, μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν ότι η ομάδα αίματος πράγματι επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ούτε καν την πιθανότητα λοίμωξης σε πρώτη φάση.

Η έρευνα σε περίπου 108.000 ανθρώπους που έκαναν τεστ κορωνοϊού ή νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του σε τρεις αμερικανικές πολιτείες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δεν βρήκε κάποια ουσιαστική συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη διάγνωση του κορονοϊού μέσω τεστ, στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου και στην πιθανότητα νοσηλείας ή εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Οι βασικές ομάδες αίματος είναι τέσσερις (Α, Β, ΑΒ, Ο) και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου. Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Τζέφρι Άντερσον, του Ιατρικού Κέντρου Intermountain στη Σολτ Λέικ της Γιούτα, δήλωσε: «Δεν βρήκαμε καθόλου συσχετίσεις των ομάδων αίματος είτε με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 είτε με τη σοβαρότητά της».

«Πιστεύουμε ότι σημαντικές σχέσεις ανάμεσα αφενός στον κορωνοϊό και στην Covid-19 αφετέρου στις ομάδες αίματος είναι απίθανες», κατέληξαν οι ερευνητές, οι οποίοι, πάντως, δεν έχουν κάποια ασφαλή εξήγηση για ποιο λόγο προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Θεωρούν πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η τύχη, η μεροληψία, οι γενετικές διαφορές στους ανθρώπους των διαφορετικών δειγμάτων πληθυσμού, οι διαφορές στη γεωγραφία, οι παραλλαγές του κορονοϊού κ.ά., με τελικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν, να εμφανιστεί κάποια ομάδα αίματος πιο ευάλωτη στον ιό SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ