Κλείσιμο

ΗΠΑ-FDA: Επιβεβαιώνεται ο θάνατος γυναίκας από θρόμβωση, μετά τον εμβολιασμό της με J&J

Η αναστολή χρήσης του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, λόγω της εμφάνισης σοβαρών περιπτώσεων θρομβοεμβολών, «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» στην εκστρατεία ανοσοποίησης των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η ανακοίνωση αυτή δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού», ανέφερε ο συντονιστής της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Τζεφ Ζάιεντς. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σκεύασμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ζάιεντς, η απόφαση αναστολής της χρήσης του ελήφθη «για προληπτικούς λόγους». Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna για να καλύψουν 300 εκατομμύρια Αμερικανούς, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) γνωστοποίησαν ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της J&J αφού έξι εμβολιασθέντες (μεταξύ των περίπου 6,8 εκατομμυρίων που το έχουν λάβει) εμφάνισαν μια σπάνια διαταραχή που αφορά τη δημιουργία θρόμβων. Η αναστολή δεν επηρεάζει τα δύο άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, των Pfizer και Moderna.

Η FDA, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J. Συνολικά, όπως είπε ο Πίτερ Μαρκς, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας αυτής, έξι άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 48 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε διάστημα από 6 έως 13 ημέρες αφού έκαναν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Μαρκς, για όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν από έναν και πλέον μήνα, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων θεωρείται σε αυτή τη φάση πολύ χαμηλός.

«Δεν βλέπουμε θρομβοεμβολές με χαμηλά αιμοπετάλια» σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, πρόσθεσε.

Η FDA αναμένει πάντως ότι η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της J&J στις ΗΠΑ θα διαρκέσει μόνο «μερικές ημέρες». Ο Μαρκς εξήγησε ότι η «σύσταση» της Υπηρεσίας δεν συνιστά «διαταγή» για τη διακοπή χρήσης του εμβολίου. Η αναστολή, επέμεινε, είναι «προσωρινή» και δεν αναμένεται να επηρεάσει το συνολικό πρόγραμμα ανοσοποίησης στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι το εμβόλιο της J&J, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση η οποία οδηγεί σε αυτούς τους «εξαιρετικά σπάνιους» θρόμβους αίματος.

Ο Πίτερ Μαρκς είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και της εμφάνισης θρόμβων σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο.

Είναι «οφθαλμοφανές» ότι όσα συμβαίνουν με το εμβόλιο της J&J μοιάζουν «πολύ παρόμοια» με όσα είχαν αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα για το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξε.

Τα CDC έχουν προγραμματίσει μια συνεδρίαση των ειδικών σε θέματα ανοσοποίησης για αύριο, Τετάρτη. Ο Ζάιεντς και ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, πρόκειται να συμμετάσχουν στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ