Δημόπουλος- Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Πόσο κοντά είμαστε στο τείχος ανοσίας- Καμπανάκι για εμβολιασμό των άνω των 60

Για την σημασία του να εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ετών και την πορεία μας προς το τείχος ανοσίας στον κορωνοιό μίλησαν στον ΣΚΑΙ ο Πρύτανης ΈΚΠΑ Α. Δημόπουλος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Γ.  Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ

«Όποτε ανοίγει μια ηλικιακή πλατφόρμα, πάμε πάρα πολύ γρήγορα στην αρχή γιατί προφανώς δηλώνουν την συμμετοχή τους αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι όταν περάσουμε το 50%- 70%, υπάρχει μια κάμψη» περιέγραψε προσθέτοντας πως δυστυχώς έχουμε ένα ανθεκτικό ποσοστό που είναι γύρω στο 30%, ακόμα και στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, το οποίο απορρίπτει τον εμβολιασμό αλλά καθορίζει την πορεία της πανδημίας.

Αφενός διότι φαίνεται πως για να χτιστεί τείχος ανοσίας φαίνεται πως πρέπει να περάσουμε το 70% στον πληθυσμό κι αφετέρου διότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν παραμείνει χωρίς εμβόλιο είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοιό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση, παρά τους ρυθμούς που έχουμε υιοθετήσει αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών δεν είμαστε τόσο κοντά, όσο θα θέλαμε στο απαιτούμενο ποσοστό του 70% για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με τον Βασιλακόπουλο εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κορωνοιό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή την στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει μέχρι στιγμής μόνο την μια δόση και έχει μερική ανοσία.

«Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίον πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί» είπε και υπογράμμισε πως κατά προτεραιότητα πρέπει να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, εάν γίνει διαφορετικά όταν θα φτάσουμε στο 70% το τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιασμένους που κυρίως ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο ( άτομα 18 ετών πχ) θα έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα που ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Πηγή: skai.gr