Νέα φάρμακα υπόσχονται να εξαφανίσουν τις ημικρανίες

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όλοι μας σε κάποιες στιγμές της ζωής μας ταλαιπωρηθήκαμε από έναν πονοκέφαλο, ο οποίος με μια απλή διαδικασία, ιδίως με τη χρήση αναλγητικών αντιμετωπίστηκε. Πολλοί από εμάς όμως, είτε δεν καταφέραμε να νικήσουμε τον πόνο εύκολα είτε αυτός «επιστρέφει» τακτικά κάνοντας μας αδύναμους να λειτουργήσουμε. Οι άνθρωποι υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους, είναι  εκείνοι οι οποίοι πάσχουν από χρόνια κεφαλαλγία και ημικρανίες. Και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι λίγοι, καθώς στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 1 στους 10 από εμάς πάσχει από αυτή. 
Η κεφαλαλγία μπορεί να είναι απλά ένα σύμπτωμα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου (πρωτοπαθής κεφαλαλγία), μπορεί όμως να αποτελεί σύμπτωμα μίας υποκείμενης νοσηρής κατάστασης, δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς (δευτεροπαθής κεφαλαλγία). 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει την κεφαλαλγία στις 20 πρώτες παθήσεις ανά τον κόσμο, που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα αναπηρίας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάσχουν από ημικρανία περίπου 28 εκατ. ασθενείς, ηλικίας άνω των 12 ετών (21 εκατ. γυναίκες και 7 εκατ. άνδρες).
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ημικρανία είναι µια νευροαγγειακή διαταραχή που πυροδοτείται ως απάντηση σε ξαφνικές αλλαγές του εσωτερικού ή εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού και κάθε άτομο έχει έναν γενετικά καθορισμένο ημικρανικό ουδό (κατώφλι).
Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι η οριστική διάγνωση µε βάση τα κριτήρια της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Στη συνέχεια ακολουθεί η ενημέρωση και επιμόρφωση του ασθενούς για την αναζήτηση εκλυτικών παραγόντων της ημικρανίας, η παρακολούθηση µε το ημερολόγιο της κεφαλαλγίας και η αλλαγή τρόπου ζωής (άσκηση, αποφυγή παράλειψης γευμάτων, καλός ύπνος). 
Η θεραπεία διακρίνεται σε συμπτωματική (θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων) και σε χρόνια προφυλακτική αγωγή. Απαραίτητος παράγοντας για την ορθή αντιμετώπιση των κρίσεων αποτελεί η τήρηση ημερολογίου των κρίσεων πριν αποφασισθεί και καθορισθεί η θεραπεία για να είναι επιτυχές το αποτέλεσμα. 
Τον 20ο αιώνα, η τεκμηριωμένη έρευνα οδήγησε από την αρχική άποψη της αγγειακής διαταραχής στην σύγχρονη άποψη του σύμπλοκου πολυπαραγοντικού μηχανισμού με συμμετοχή γενετικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Από το 1990, η δημιουργία της πρώτης τριπτάνης άλλαξε το προφιλ  της Κεφαλαλγίας και οδήγησε στην δημιουργία συνολικά 6 διαφορετικών μορίων της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας. 
Τη φαρμακολογική φαρέτρα της Κεφαλαλγίας, έρχονται να συμπληρώσουν τα τελευταία τα  μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αποσκοπούν στην δέσμευση των πεπτιδίων που προκαλούν την άσηπτη φλεγμονή των αγγείων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα το άλγος.

 
Όπως αναφέρει ο κ. Δήμος Δ. Μητσικώστας, Αν. Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας:
«Η ημικρανία αποτελεί την αιχμή του θεραπευτικού δόρατος στη νευρολογία, με τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα σε τελική φάση κλινικών μελετών για την προφύλαξη της ημικρανίας και 3 συσκευές για τη θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων. Σε κανέναν άλλο τομέα της νευρολογίας, δεν καταγράφεται αυτή η θεραπευτική επανάσταση που φέρνει τις Star War θεραπείες, στο σημερινό καθημερινό ιατρικό τραπέζι. Εκτιμώ ότι την προσεχή τριετία θα είναι στη διάθεσή μας τα νέα αυτά φάρμακα, που με μια υποδόρια ένεση θα χορηγούνται στους ασθενείς και θα τους προσφέρουν μακροχρόνια ανακούφιση. Επίσης, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη του νευροδιεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας μικροσυσκευής που στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών

Ελληνικός Σύνδεσμος Κεφαλαλγίας
Στην Ελλάδα μια ομάδα πασχόντων από χρόνια κεφαλαλγία, οργάνωσε τον Ελληνικό Σύνδεσμο Κεφαλαλγίας, που φιλοδοξεί να ενώσει και να αντιπροσωπεύσει τους πάσχοντες με στόχο την ανάπτυξη δράσεων που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη υποστήριξη και αντιμετώπιση των ασθενών και των αναγκών τους.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας, κα Φόνη Βορίδη, «η κεφαλαλγία είναι συχνή κατάσταση, της οποίας η συχνότητα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι αυξάνει κάτω από την πίεση των τωρινών συνθηκών της κρίσης. Βέβαια, η κεφαλαλγία από μόνη της δεν επιφέρει το τέλος της ζωής, αλλά όποιος υποφέρει απ’ αυτήν χάνει μέρος της λειτουργικότητας και της ποιότητας της ζωής του».
Οι χρόνιες κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται σε κέντρα πόνου ή κεφαλαλγίας, όπου υπάρχουν. Συχνά όμως η αντιμετώπιση δεν είναι απλά και μόνο η χορήγηση ενός αναλγητικού, αλλά χρειάζεται πιο ολιστική διαχείριση και καθοδήγηση. Οι πάσχοντες χρειάζονται σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση ώστε να κατανοήσουν τη φύση του προβλήματός τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ενώνονται, βρίσκουν τρόπους να επιλύουν ευκολότερα και καλύτερα τα κοινά τους προβλήματα.
Πηγή: Γιάννης Σακκάς