«Χειρουργικές» ευρωπαϊκές κινήσεις για τα πυρηνικά του Ιράν και στο βάθος κυρώσεις

Την διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν ενεργοποίησαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία μετά την αποχώρηση της Τεχεράνης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Οι τρεις χώρες, που συνυπογράφουν την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπει η συμφωνία, μετά τις ιρανικές παραβάσεις, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Αναφέρουν επίσης ότι απορρίπτουν το επιχείρημα της Τεχεράνης ότι δικαιολογημένα αθετεί τη συμφωνία καθώς ήδη οι ΗΠΑ την έχουν παραβιάσει, αποχωρώντας μονομερώς το 2018.

«Συνεπώς δεν έχουμε άλλη λύση, με δεδομένες τις ενέργειες του Ιράν από το να καταγράψουμε σήμερα τις ανησυχίες μας για το ότι το Ιράν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ενέργειες της Ευρώπης δεν οδηγούν σε αυτόματη επιβολή κυρώσεων προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο, έχουν ως στόχο «να βρεθούν λύσεις και να επιστρέψει (το Ιράν) σε πλήρη συμμόρφωση μέσα στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αντίδραση του Ιράν

Μετά την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «σοβαρή και ισχυρή».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί δήλωσε ότι το Ιράν «είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε εποικοδομητική προσπάθεια» για να προστατευτεί η πυρηνική συμφωνία, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν διάλογο

Οι ευρωπαίοι ανέφεραν ότι επιθυμούν λύση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και δεν απείλησαν με κυρώσεις στην ανακοίνωσή τους. Επίσης κράτησαν σαφής αποστάσεις από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη.

«Οι τρεις χώρες μας δεν συντάσσονται με την εκστρατεία για την επιβολή της μέγιστης πίεσης εναντίον του Ιράν», αναφέρουν και εκφράζουν την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα συμμορφωθεί πλήρως με τις δεσμεύσεις της.

Τι είναι ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) έχει ως στόχο να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν θέλει να κάνει, θέτοντας εμπόδια στο ατομικό της πρόγραμμα με οικονομικά κίνητρα ως αντάλλαγμα.

Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών προβλέπει ότι οι χώρες έχουν 30 ημέρες για να διευθετήσουν τη μεταξύ τους διαφωνία ωστόσο το χρονικό αυτό περιθώριο μπορεί να παραταθεί. Εάν δεν βρεθεί λύση το ζήτημα μπορεί να φτάσει έως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τότε θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά κυρώσεων που έχουν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Πηγή: skai.gr