Τραμπ: Ποιον σκέφτεται για αντικαταστάτη του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχεται προτάσεις από τους πολιτικούς του συμμάχους για το ποιος θα μπορούσε ενδεχόμενα να αντικαταστήσει τον υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, μετά το εκνευρισμό που υπάρχει στον Λευκό Οίκο σχετικά με την αντίδραση της ομάδας συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, απέναντι στην επίσημη έρευνα των Δημοκρατικών για την παραπομπή του Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Η ενόχληση του προέδρου Τραμπ εντοπίζεται σε αρκετά ζητήματα, από την έρευνα για την παραπομπή του, μέχρι την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, ενώ ήταν αισθητή χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο (the White House Cabinet Room), καθώς ο ίδιος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του στο σύνολό της και ενώπιον υψηλόβαθμων συμβούλων του, αλλά και μιας ομάδας δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε την προσοχή του μερικώς στις δηλώσεις του Μαλβέινι προς τους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την καθυστέρηση της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από τον πρόεδρο Τραμπ προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας άσκησης πιέσεων απέναντι στο Κίεβο για την διενέργεια μιας έρευνας που σχετίζονταν με έναν ισχυρισμό (για την ύπαρξη στην Ουκρανία ενός σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος -DNC).

Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη για τον Μαλβέινι από την δήλωση που έκανε προχθές, σχετικά με την αλλαγή της απόφασης του Τραμπ για την φιλοξενία της συνόδου των ηγετών της ομάδας των χωρών G7 στο θέρετρο του γκολφ που διαθέτει κοντά στο Μαϊάμι, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή, στην αίσθηση που έχει ο Τραμπ ότι ανήκει ακόμη στις επιχειρήσεις φιλοξενίας.
“Ο πρόεδρος εξέφρασε μερικές ανησυχίες μετά από την δύσκολη εβδομάδα που είχε ο Μικ,” δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία και μίλησε ανώνυμα.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αν τελικά ο πρόεδρος Τραμπ θα επιλέξει να διαχωρίσει τον δρόμο του, από αυτόν του Μαλβέινι, παραμένει αδιευκρίνιστο.
Ο ίδιος ακολουθεί μία τακτική “ζεστό, κρύο” με τους συμβούλους του και μερικές φορές, έχει δυσκολίες στην εύρεση αντικαταστατών για την πλήρωση σημαντικών θέσεων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε εκφράσει “την εμπιστοσύνη του” στην απόδοση του Μαλβέινι.
Υψηλόβαθμα στελέχη στάθηκαν στο πλευρό του Μαλβέινι από χθες το πρωί στην διάρκεια μιας συνάντησης, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, ενώ ο ίδιος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Από την άλλη μεριά, οι πηγές που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνομιλεί με τους πολιτικούς του συμμάχους, για το ποιον θα μπορούσε να τοποθετήσει στην θέση αυτή και στην περίπτωση που αποφασίσει να κάνει μία αλλαγή.

Τα ονόματα δύο υψηλόβαθμων συμβούλων φαίνεται ότι συζητιούνται. Πρόκειται για τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Κέλιαν Κόνγουεϊ, ενώ οι ίδιοι έχουν απορρίψει την θέση του προσωπάρχη στο παρελθόν.

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Μάθιου Γουιτάκερ που διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, προηγούμενα μέσα στην χρονιά. Ο Κούσνερ είναι ο γαμπρός του Τραμπ.

Ο 52χρονος Μαλβέινι επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ ως υπηρεσιακός Προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο από τον περασμένο Ιανουάριο, αφού είχε προηγηθεί η αποχώρηση του απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι από τον Λευκό Οίκο, που είχε διαδεχτεί το Ρέινς Πρίμπους στην θέση του προσωπάρχη.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια μακρά ιστορία αντιπαραθέσεων με τους υψηλόβαθμους συμβούλους του, ενώ σήμερα, ο ίδιος εμφανίζεται να έχει εκνευριστεί από την προσπάθεια των Δημοκρατικών να τον θέσουν εκτός του Λευκού Οίκου, μέσω της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ