Τραμπ – Ερντογάν: Δύο αμφιλεγόμενοι ηγέτες-Ειδικοί εξηγούν την στάση τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογος του, Ταγίπ Ερντογάν είναι δύο ηγέτες που με τις αποφάσεις τους καθορίζουν τις τύχες της πιο θερμής -αυτή τη στιγμή- περιοχής του πλανήτη. Ωστόσο, ο εκρηκτικός και ανεξέλεγκτος ο χαρακτήρας των δύο ανδρών, αποτελεί πηγή ανησυχία για τη διεθνή κοινότητα. 

Οι ειδικοί μιλούν στον ΣΚΑΪ και επιχειρούν να εξηγήσουν την στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος μετά το άδειασμα των Κούρδων και τη θύελλα αντιδράσεων προσπαθεί(;) να τα μαζέψει αλλά και του Ταγίπ Ερντογάν. 

«Η εξωτερική πολιτική Τραμπ μοιάζει απρόβλεπτη και τυχοδιωκτική, κυρίως, γιατί και οι δύο ηγέτες έχουν κάνει πέρα τα παραδοσιακά κατεστημένα εξωτερικής πολιτικής των χωρών τους και την ασκούν προσωπικά οι ίδιοι απευθυνόμενοι στη στενή κομματική βάση στο εσωτερικό των χωρών τους», είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, Γιάννη Μάζης ο Τραμπ εφαρμόζει την πολιτική που είχε δεσμευθεί από την αρχή ότι θα ακολουθήσει. «Σε ένα χρόνο έχει εκλογές και πρέπει να φανεί ότι τι είπα; Είπα οίκαδε! Τα παιδιά μας θα τα φέρω πίσω, γιατί πρέπει να πάρω και εκλογές», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μάζης. 

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την εγκατάλειψη των Κούρδων, ο αμερικανός πρόεδρος άρχισε τις παλινωδίες. «Οπότε τη μία τα έλεγε έτσι, την άλλη αλλιώς, πήγαινε να σώσει το προηγούμενο σαν τον ταμία που είχε έλλειμμα 1 ευρώ και προσπαθώντας να κάνει διάφορες αλχημείες με ψέματα στο τέλος αναγκάστηκε να κάψει την τράπεζα. Και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι και ο πιο επιδέξιος χειριστής του λόγου. Ο λόγος τους είναι λόγος ενός παρουσιαστή reality show», ανέφερε ο Γιάννης Μάζης. 

«Είναι πολύ λίγοι αυτοί που επικροτούν αυτό που έκανε ο Πρόεδρος με την Τουρκία στη Συρία. Το ίδιο του το κόμμα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, είναι έξαλλοι που καταλήξαμε σε αυτό το σημείο. Ο Πρόεδρος προσπαθεί τώρα να συμπεριφερθεί σαν να έχει διευθετήσει μία κρίση. Αλλά είναι μία κρίση που ο ίδιος δημιούργησε», είπε η επικεφαλής του Αssosiated Press στην Ουάσινγκτον, Τζούλι Πέις. 

Στις ΗΠΑ μάλιστα πληθαίνουν οι κατηγορίες για τις σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. «Ότι ο Πούτιν έχει του χεριού του τον Τραμπ, τον οποίο και χρηματοδοτεί. Πολύ βαριές κατηγορίες. Η σχέση του Τραμπ με αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως είναι απρόβλεπτα καλή και έχει επικριθεί», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης. 

Η στρατηγική του Ερντογάν στην περιοχή εξηγεί και τη συμπεριφορά του. Όπως εξήγησε ο Γιάννης Μάζης «έχει καταλάβει ότι το είδος της διακυβέρνησής του δεν ταιριάζει ούτε με την Ευρώπη, ούτε με τις ΗΠΑ. Συνεπώς και επειδή έχει ταυτίσει τη χώρα του με τον εαυτό του και βιολογικά και πολιτικά σου λέει: εγώ θα πάω εκεί που με θέλουν».

«Η Τουρκία πήρε μέρος αυτού που ζητούσε. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μία νίκη να την εκμεταλλευτεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής.

Το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθούν στο εξής οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. «Τσαλακώθηκε η αλαζονεία του Ερντογάν με αυτή την ιστορία.  Έχει περάσει μία εικόνα ενός προβληματικού Ερντογάν και θα είναι απέναντί του πλέον πολλά κράτη. Με την κίνησή του κατά κάποιο τρόπο κατέστη ο διεθνής παρίας», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος. 


 

Πηγή: skai.gr