Σε εξέλιξη η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Με βομβαρδισμούς και πυρά του πυροβολικού ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στην βόρεια Συρία, κατά των Κούρδων μαχητών. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε και χερσαία επίθεση.

Σχεδόν 24 ώρες αφού οι αμερικανικές δυνάμεις εκκένωσαν την περιοχή ο τουρκικός στρατός άρχισε να σφυροκοπά τις θέσεις των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι. Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση εστιάζεται στις πόλεις Ντερίκ, Καμισλί, Ντερμπασίγια, Ρας αλ Αϊν, Ταλ Αμπιάντ και Τζαραμπλούς. 

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, όπου η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει μία ασφαλή ζώνη, την οποία θα ελέγχει και θα εγκαταστήσει εκεί εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας που έχει στο έδαφος της. 

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg στόχος του τουρκικού στρατού είναι να περικυκλωθούν οι συγκεκριμένες πόλεις προτού οι Τούρκοι στρατιώτες προχωρήσουν νοτιότερα προς το εσωτερικό της Συρίας. 

Το CNN μεταδίδει εικόνες χάους με εκατοντάδες αμάχους να επιχειρούν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που πλήττονται από τις βόμβες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), 2 άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 2 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 8 άμαχοι.

Παρακαλώ περιμένετε...