Το ριζοσπαστικό αριστερό μανιφέστο των Εργατικών στη Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ως το πιο αριστερό μανιφέστο πολιτικού κόμματος στη Βρετανία έχω και δεκαετίες περιγράφεται το 44 σελίδων κυβερνητικό πρόγραμμα των Εργατικών, που παρουσίασε στο Μπέρμιγχαμ ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών προβλέπει την κρατικοποίηση τμημάτων του δικτύου παροχής ενέργειας, του δικτύου ύδρευσης, των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων και μέρους των τηλεπικοινωνιών με παροχή δωρεάν ευρυζωνικού ίντερνετ σε όλους, καθώς και την υποχρέωση μεγάλων επιχειρήσεων να αποδίδουν το 10% των μετόχων τους στους εργαζόμενους.

Προβλέπει επίσης αύξηση του κρατικού δανεισμού σε ύψη ρεκόρ με στόχο ένα «πρωτοφανές» σε κλίμακα πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων, αύξηση φόρων (που σε πέντε χρόνια θα ανέρχεται σε συνολικό ύψος 83 δισεκατομμυρίων λιρών) για το πλουσιότερο 5% του πληθυσμού, τις επιχειρήσεις και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, επιβολή φόρου δεύτερης κατοικίας, κατάργηση των φοροελαφρύνσεων επί κληρονομιάς, επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων, τη δημιουργία ταμείου 75 δισεκατομμυρίων λιρών για την ανέγερση 150.000 νέων δημοτικών κατοικιών για κάθε χρόνο έως το 2024, πλαφόν στα ενοίκια, πρόσθετη χρηματοδότηση για την υγεία, την κοινωνική περίθαλψη και τα σχολεία, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 5%, αύξηση του κατώτατου μισθού διαβίωσης, κατάργηση της προγραμματισμένης αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πέρα από τα 66 έτη και αύξηση της διάρκειας της επί πληρωμή άδειας μητρότητας.

Οι Εργατικοί υπόσχονται επίσης μία «πράσινη βιομηχανική επανάσταση». Προγραμματίζουν έναν έκτακτο φόρο ύψους 11 δισεκατομμυρίων λιρών για εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο την εκπαίδευση 37.000 εργαζομένων του τομέα ενέργειας σε πράσινες θέσεις εργασίας και δημιουργία 1 εκατομμυρίου νέων πράσινων θέσεων εργασίας. Δεσμεύονται δε για «μείωση της σημαντικής πλειοψηφίας των εκπομπών ρύπων έως το 2030», αν και στο πρόσφατο κομματικό συνέδριο είχε υπερψηφιστεί ο στόχος για μηδενισμό της εκπομπής ρύπων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ως προς το Brexit, οι Εργατικοί επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να διαπραγματευτούν εντός τριών μηνών μια νέα συμφωνία με την ΕΕ που θα βασίζεται σε μια τελωνειακή ένωση και να θέσουν τη συμφωνία αυτή σε «νομικά δεσμευτικό» δημοψήφισμα εντός έξι μηνών, με το εναλλακτικό ερώτημα να είναι η παραμονή στην ΕΕ, που θα συνοδεύεται από πλήρη ελευθερία μετακίνησης για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το κόμμα δεσμεύεται επίσης να αναγνωρίσει και να κατοχυρώσει άμεσα όλα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μανιφέστο σημειώνει επίσης ότι κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης υπό τους Εργατικούς, χωρίς να προσδιορίζεται η διάρκεια αυτού του διαστήματος, δε θα δοθεί συναίνεση σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Ο κ. Κόρμπιν έκανε λόγο για ένα «ριζοσπαστικό μανιφέστο ελπίδας» που «μεταμορφώνει» τη Βρετανία επιφέροντας «πραγματική αλλαγή» με προάσπιση των δικαιωμάτων των πολλών και των πιο αδυνάτων έναντι των λίγων και πλουσιοτέρων.