Τηλεδιάσκεψη Αναστασιάδη- Μισέλ ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26/2

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και στο θέμα της απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ από την Κύπρο, αναφέρθηκε σήμερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Ι. Κούσιος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας. Η τηλεδιάσκεψη αποσκοπούσε στην προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 25 και 26 Φεβρουαρίου.

Τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων:

α. Οι εξελίξεις σε σχέση με την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού και η κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών.

β. Η προώθηση μιας Διεθνούς Σύμβασης που θα αφορά την ετοιμότητα αντίδρασης απέναντι σε ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες.

γ. Θέματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας γενικότερα, και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και υβριδικές απειλές.

δ. Θέματα της γνωστής ως "Νότιος Γειτονία", στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθούν η πολιτική και στρατηγική σημασία της σχέσης της ΕΕ με τις χώρες της νοτίου λεκάνης της Μεσογείου».

Ακόμη, ο κ. Κούσιος σημείωσε:

«Είναι με ικανοποίηση που η κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι στα Συμπεράσματα της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή του συνεδρία, καταγράφεται ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις σε απορρόφηση και αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ειδικά για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις με 59% εισροές, έναντι 50% του μέσου Όρου της Ε.Ε., ενώ παρουσιάζεται να αντλεί περισσότερα κεφάλαια από όσα προσφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και τιμητικό το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι"η Κύπρος δεν θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου σε σχέση με τη διαφανή και ορθή κατανομή των κονδυλίων".

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι κατά την περίοδο 2021-2027, η Κύπρος θα απορροφήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής (διαρθρωτικά ταμεία) μαζί με την εθνική συνεισφορά, ποσό πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ