Thomas Cook: 178 χρόνια ιστορίας. Από την κορυφή στη χρεοκοπία

Ο όμιλος Thomas Cook ανακοίνωσε μόλις χθες ότι κλείνει, εξαιτίας χρεοκοπίας, βάζοντας τέλος σε ένα ταξίδι 178 χρόνων.


Ο Thomas Cook, ο άνθρωπος που ίδρυσε τον όμιλο, μέσα από την αγάπη του για ταξίδια, ξεκίνησε τις πρώτες εξορμήσεις με πελάτες το 1841. Συνόδευσε περίπου 500 ανθρώπους σε ταξίδι με πλοίο. 


Το 1845 ξεκίνησε κανονικά σαν επιχειρηματίας τις εκδρομές, φτάνοντας το 1851 να διοργανώνει εκδρομές για 150.000 ανθρώπους. Το άγαλμα του Thomas Cook βρίσκεται έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Λέστερ, στην Αγγλία.


Ο Thomas Cook άφησε μεγάλη κληρονομιά στον μαζικό τουρισμό, προσφέροντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να εξασφαλίζουν όχι μόνο ευχάριστες διακοπές αλλά και τα απαραίτητα για το ταξίδι τους.


Μέσα στα χρόνια ο όμιλος κατάφερε να ξεχωρίσει για τις υπηρεσίες του και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο. Η Thomas Cook συνεργαζόταν με πάνω από 200 ξενοδοχεία και περιελάμβανε και άλλες μικρές επιχειρήσεις που οργάνωναν εκδρομές.


Το 1955 ιδρύθηκε και η θυγατρική της Thomas Cook, η Condor. Η νέα σύσταση του ομίλου Thomas Cook Group, δημιουργήθηκε το 2007. Για πολλά χρόνια ήταν στην κορυφή, με 75 εκατ. λίρες κέρδος τον χρόνο.


Οι πρώτες δυσχέρειες εμφανίστηκαν μαζί με την γενικευμένη οικονομική κρίση και επιδεινώθηκαν με το Brexit. H εταιρεία έφτασε να έχει ζημιές ύψους 1,5 δισεκ. λιρών. Επίσης, άρχισαν να πέφτουν και οι μετοχές της.


Σταδιακά τα τελευταία χρόνια ο όμιλος αντιμετώπιζε την ύφεση αυτή, με αποτέλεσμα χθες να φτάσει στο σημείο να κηρύξει πτώχευση. Η εταιρεία είχε αιτηθεί δάνειο το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους σε ξένες χώρες.


Έχει ήδη προγραμματιστεί από τα υπουργεία Τουρισμού των χωρών ο επαναπατρισμός των ταξιδιωτών. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν τις αποζημιώσεις στα άτομα που έπληξε αυτή η χρεοκοπία.


Ο Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είπε στα μέσα: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και στους χιλιάδες εργαζόμενούς μας, στους συνεργάτες και προμηθευτές μας, που μας υποστήριξαν για τόσα χρόνια.»
 

 

 

Πηγή: skai.gr