«Θερμός» ο Γενάρης για Λιβύη και Συρία-Στην Τουρκία Πούτιν και Μέρκελ

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Ένας έντονος διπλωματικά μήνας αναμένεται να είναι ο Γενάρης για τις εξελίξεις στην Συρία και την Λιβύη. Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη και το θέμα θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της τουρκικής βουλής μόλις ξεκινήσει τις εργασίες της στις 8 και 9 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για την Συρία αλλά και για την Λιβύη, όπου συμφώνησαν ότι θα πρέπει η κρίση να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. 

Σύμφωνα με αναλυτές, παρουσιάζεται ένα «διπλό» παιχνίδι της Ρωσίας με την Τουρκία, καθώς η Μόσχα φαίνεται να διαπραγματεύεται την πολιτική της στην Λιβύη με τις εξελίξεις στην συριακή πόλη Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται ένα από τα πιο ισχυρά τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια μαζί με την Λιβύη, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την Άγκυρα. 

Πριν από μερικές ημέρες δυνάμεις του συριακού στρατού περικύκλωσαν το τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο και συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει νέο προσφυγικό «κύμα» από την Ιντλίμπ, το οποίο προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα. 

Μάλιστα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την Τουρκία, καθώς είπε ότι εργάζεται σκληρά για να σταματήσει τη «σφαγή» αμάχων στην Ιντλίμπ, η οποία διαπράττεται από την Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν. 

Στις 8 Ιανουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητηθεί μία ευρεία ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τα ενεργειακά σχέδια, όπως τον αγωγό φυσικού TurkStream, το συριακό, την παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία και φυσικά την κατάσταση στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία υποστήριξε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν θα βρεθεί και η προσφυγική κρίση. 

Νωρίτερα στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το τρίτο Συνέδριο για την Λιβύη. Σε αυτή τη φάση η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που μπορεί να εμφανιστεί ως ανεξάρτητος διαπραγματευτής, καθώς Γαλλία και Ιταλία στηρίζουν τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ και η Βρετανία έχει επικεντρωθεί στην έξοδο της από την Ε.Ε.

Επισήμως στηρίζουν τον διάλογο στο Βερολίνο τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα. Ωστόσο τα δύο προηγούμενα συνέδρια για την Λιβύη στο Παρίσι και το Παλέρμο απέτυχαν με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους «παίκτες» της λιβυκής κρίσης.