Τέλος οι τίτλοι για Χάρι και Μέγκαν - Επιστρέφουν 2,4 εκατ. λίρες χρηματα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν τίθενται επί της ουσίας οριστικά εκτός βασιλικής οικογένειας από την προσεχή άνοιξη, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση δε θα χρησιμοποιούν τον τίτλο του Αυτού και της Αυτής Υψηλότητος, δε θα χρηματοδοτούνται για βασιλικές υποχρεώσεις και δε θα εκπροσωπούν τη βασίλισσα.

Το ζευγάρι συμφώνησε επίσης να αποπληρώσει τα 2,4 εκατομμύρια λίρες των Βρετανών φορολογουμένων που στοίχισε η ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας τους στη Βρετανία, το Frogmore Cottage εντός του βασιλικού κτήματος στο Ουίνδσορ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, διατηρούν τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.

Η σχετική δήλωση αναφέρει: «Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ είναι ευγνώμονες στην Αυτής Μεγαλειότητα και τη Βασιλική Οικογένεια για τη συνεχιζόμενη στήριξη καθώς ξεκινούν το νέο κεφάλαιο στις ζωές τους. Όπως συμφωνήθηκε σε αυτή τη νέα διευθέτηση, κατανοούν ότι απαιτείται να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων επισήμων στρατιωτικών διορισμών. Δε θα λαμβάνουν πλέον δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα.

»Με τις ευλογίες της Βασίλισσας οι Σάσεξ θα συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιωτική στήριξη και σχέσεις τους με οργανισμούς. Ενώ δεν μπορούν πλέον επισήμως να εκπροσωπούν τη Βασίλισσα, οι Σάσεξ έχουν καταστήσει σαφές ότι όλα όσα κάνουν θα συνεχίσουν να διατηρούν τις αξίες της Αυτής Μεγαλειότητος.

»Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έχουν μοιραστεί την επιθυμία τους να αποπληρώσουν τη δαπάνη από την Επιχορήγηση για τη Μονάρχη για την ανακαίνιση του Frogmore Cottage, που θα παραμένει η οικογενειακή τους εστία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δε σχολιάζει τις λεπτομέρειες των διευθετήσεων ασφαλείας. Υπάρχουν καλά θεμελιωμένες ανεξάρτητες διαδικασίες για να αποφασιστεί η ανάγκη για δημόσια δαπάνη ασφαλείας. Αυτό το νέο μοντέλο θα ισχύσει την άνοιξη του 2020».

Δήλωση εξέδωσε και η βασίλισσα Ελισάβετ η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για την εύρεση «από κοινού» ενός «εποικοδομητικού και υποστηρικτικού» τρόπου να υλοποιηθεί το αίτημα του εγγονού της και της οικογένειάς του.

«Ο Χάρι, η Μέγκαν και ο Άρτσι θα είναι πάντα πολύ αγαπητά μέλη της οικογένειάς μου. Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που έχουν βιώσει ως αποτέλεσμα της έντονης έκθεσης τα τελευταία δύο χρόνια και υποστηρίζω την επιθυμία τους για μία πιο ανεξάρτητη ζωή. Θέλω να τους ευχαριστήσω για όλη την αφοσιωμένη δουλειά τους σε όλη τη χώρα, την Κοινοπολιτεία και πέρα από αυτή και είμαι ιδιαιτέρως περήφανη για το πώς η Μέγκαν έγινε τόσο γρήγορα μία από την οικογένεια. Είναι η ελπίδα όλης της οικογένειάς μου η σημερινή συμφωνία να τους επιτρέψει να αρχίσουν να χτίζουν μία ευτυχισμένη και γαλήνια νέα ζωή», αναφέρει η δήλωση της βασίλισσας.