Τέλος εποχής στο Μπάκιγχαμ - Στον Καναδά ο πρίγκιπας Χάρι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Λόγο για μια νέα εποχή για τη βασιλική οικογένεια κάνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το βράδυ της Δευτέρας ο πρίγκιπας Χάρι αναχώρησε για τον Καναδά, την ώρα που ο αδερφός του πρίγκιπας Γουίλιαμ υποδεχόταν για πρώτη φορά ως κύριος οικοδεσπότης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ηγέτες ξένων χωρών.

Ο δούκας του Σάσεξ πιστεύεται ότι αναχώρησε τη Δευτέρα για τη νήσο Βανκούβερ, όπου βρίσκονται η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ και ο οκτώ μηνών γιος τους Άρτσι.

Ο πρίγκιπας Χάρι εξέφρασε την Κυριακή τη λύπη του για την αποχώρηση του ίδιου και της συζύγου του από τη βασιλική οικογένεια, όπως συμφωνήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η αναχώρησή του για τον Καναδά, όπου το ζευγάρι των Σάσεξ αναμένεται να περνά στο εξής το μεγαλύτερο διάστημα, έγινε 12 ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής τους να αποστασιοποιηθούν εν μέρει από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να δημιουργήσουν έναν νέο «προοδευτικό» ρόλο εντός της βασιλικής οικογένειας, κάτι που εν τέλει δεν έγινε δεκτό από τη βασίλισσα.

Ο πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει, εξάλλου, στον Καναδά μόλις δύο εβδομάδες μετά από τις διακοπές των έξι εβδομάδων στη βορειοαμερικανική χώρα κατά την περίοδο των εορτών.

Ο δούκας του Κέμπριτζ Γουίλιαμ, εν τω μεταξύ, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον, υποδέχθηκε στο Παλάτι τους 21 ηγέτες αφρικανικών χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη βρετανο-αφρικανική σύνοδο, στην οποία παρέστη το πρωί ο πρίγκιπας Χάρι, στην τελευταία του εμφάνιση πριν την αναχώρησή του.

Συνήθως το παρών σε τέτοιες δεξιώσεις δίνει είτε η ίδια η βασίλισσα είτε ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου Κάρολος. Η ανάθεση του πρωταγωνιστικού ρόλου στον Γουίλιαμ ερμηνεύεται ως ένδειξη της νέας τάξης πραγμάτων στο Παλάτι, με τους δύο άμεσους διαδόχους να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα καθήκοντα καθώς η βασίλισσα διάγει το 94ο έτος της.