Κλείσιμο

Συρία: ο ΣΚΑΪ στην πρώτη γραμμή του μετώπου (video)

Στην καρδιά των εξελίξεων βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο ΣΚΑΪ.

Με ειδική αποστολή στην τουρκική πόλη Άκτσακαλε κοντά Ούρφα,  μόλις 2 χιλιόμετρα από το σημείο μηδέν του πολέμου, στα σύνορα Τουρκίας -  Συρίας, ο Μανώλης Κωστίδης μετέδωσε από το πρωί μέχρι και αργότερα το βράδυ έως και την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από το σημείο, λεπτό προς λεπτό τα νεότερα από το τουρκικό μέτωπο.

Η κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε ζωντανά το πέρασμα των μελών του ελεύθερου συριακού στρατού με αντιαεροπορικά και οπλοπολυβόλα από την συνοριακή γραμμή στο μέτωπο του πολέμου καθώς και την προέλαση των τουρκικών πολεμικών δυνάμεων και το σφυροκόπημα των τουρκικών πυροβολικών στους κουρδικούς στόχους. 

Τουρκικές οβίδες πέφτουν βροχή, ακατάπαυστα, μέρα και νύχτα.Μέσα στο σκοτάδι τα τροχιοδεικτικά βλήματα και οι όλμοι σπέρνουν το θάνατο.Οι Τούρκοι σφυροκοπούν αδιάκοπα θέσεις Κούρδων μαχητών κι οι Κούρδοι απαντούν με ριπές πολυβόλων. Μόνο κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, δύο ρουκέτες έπεσαν στο δημαρχείο του Ακτσάκαλε, λίγα μέτρα μακριά από τον Μανώλη Κωστίδη. 

Με τις πληροφορίες για νεκρούς να είναι συγκεχυμένες ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς τρομοκράτες ενώ οι Κούρδοι μιλούν για νεκρό άμαχο πληθυσμό. .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κουρδικά πυρά έχουν πλήξει θανάσιμα τουλάχιστον 4 αμάχους ενώ 70 έχουν τραυματιστεί στο Ακτσάκαλε.

Ο Δήμος Ακτσάκαλε καλεί όποιον θέλει να αποχωρήσει, με λεωφορεία που διαθέτει για αυτόν τον σκοπό, από την πόλη.

Με ιαχές όπως «ο θεός είναι μεγάλος» και οθωμανικά εμβατήρια να ακούγονται στην περιοχή, ο ελεύθερος συριακός στρατός και τουρκικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν 200 μέτρα από τα σύνορα στην τοποθεσία Ταλ Αμπιατ όπου και λαμβάνει χώρα η πολεμική σύρραξη.

Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, προκειμένου να παρακολουθήσει τα κομβόι των πολεμιστών να περνούν την «πύλη» για την Συρία πανηγυρίζοντας για την τουρκική εισβολή.

Mε την επιχείρηση με κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης» να είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες η τουρκική πλευρά αναφέρει πως έχει καταφέρει χτυπήματα σε 181 στόχους επικεντρώνοντας τα πυρά του στις επαρχίες Ταλ Αμπιάντ Ρας Αίν, Καμισλί και Ντερίκ. Ο τουρκικός στρατός διαμήνυσε επιπρόσθετα την ρίψη άλλων 200 πυρών κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ταυτόχρονα έπεται η προέλαση κι άλλων κομβόι από τουρκικές πόλεις ενώ ο τουρκικός στρατός φαίνεται να έχει καταλάβει τουλάχιστον 13 χωριά.

Κούρδοι καίνε λάστιχα για να "τυφλώσουν" τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη.

Σπίτια, αυτοκίνητα και υποδομές καταστράφηκαν με την κουρδική πλευρά να μιλά για νεκρούς αμάχους κάτι που διαψεύδει η Τουρκία αλλά επιβεβαιώνουν οι εικόνες από τους τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης Καμισλί, όπου Χριστιανοί και Κούρδοι κάτοικοι δέχονται τα τουρκικά πυρά .

Στην κουρδική πλευρά υπάρχει γενική κινητοποίηση, δεκάδες ημιφορτηγά μεταφέρουν νεαρούς ένοπλους στην πρώτη γραμμή. Η κάμερα καταγράφει εκατοντάδες Κούρδους μαχητές να μεταβαίνουν με ανοικτά φορτηγά από κουρδικές πόλεις προς τα τουρκικά σύνορα. Στην πόλη Ρας Αλ Αίν δεκάδες κάτοικοι παίρνουν όπλα, πυρομαχικά κι ετοιμάζονται για το μέτωπο. Σύμφωνα με τους Κούρδους συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στα χωριά, στα οποία προσπαθούν να εισβάλουν" οι τουρκικές δυνάμεις.

Στην πόλη Αλ Μπαμπ που ελέγχεται από φιλοτουρκικές δυνάμεις επικρατεί πανικός. Κούρδοι μαχητές οδήγησαν και πυροδότησαν παγιδευμένη με εκρηκτικά μοτισικλέτα, σκοτώνοντας δύο μαχητές των Τούρκων.Ο Τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του στήνουν ένα πολεμικό υπερθέαμα, για να πείσουν ότι φροντίζουν για τους αμάχους.

Μόλις άρχισε το σφυροκόπημα από τους Τούρκους σχηματίζονται τα πρώτα καραβάνια προσφύγων, καθώς ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά σπεύδουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι Κούρδοι λένε πως θα πολεμήσουν όπως μέχρις εσχάτων, αλλά με τον τουρκικό στρατό σε συριακό έδαφος να ορκίζεται στη νίκη, η εισβολή έχει ακόμα πολλά αιματοβαμένα κεφάλαια.

Πηγή: skai.gr