Κλείσιμο

Συνέχεια στην εξέταση του αιτήματος έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ στη βάση της απαγόρευσης εκδόσεων για αδικήματα πολιτικής φύσης, επιχειρηματολόγησε η υπεράσπιση του ιδρυτή του Wikileaks κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας σε πρωτοδικείο του Λονδίνου

Ο δικηγόρος Έντουαρντ Φιτζέραλντ είπε ότι οι κατηγορίες κατά του πελάτη του είναι «αμιγώς πολιτικές».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ για συνωμοσία παράνομης πρόσβασης σε κρατικούς υπολογιστές και για κατασκοπεία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας την Τρίτη, η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο για τη μεταχείριση του 48χρονου Αυστραλού στις φυλακές Μπέλμαρς όπου κρατείται.

Σύμφωνα με την καταγγελία, μετά από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασία πως τη Δευτέρα οι φύλακες πέρασαν 11 φορές χειροπέδες στον Ασάνζ, δεν του επέτρεψαν να μελετήσει το φάκελο της υπόθεσής του, τον υποχρέωσαν να γδυθεί δύο φορές και τον μετακίνησαν σε πέντε διαφορετικά κελιά.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί έως το τέλος της εβδομάδας και έπειτα από ένα διάλειμμα δυόμισι μηνών η συνέχεια της δικαστικής εξέτασης του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης θα δοθεί στις 18 Μαΐου και για περίοδο τριών εβδομάδων.

Πηγή: skai.gr