Μόνος εναντίον όλων ο Τραμπ για τη Συρία

Σε κλοιό πιέσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να αφήσει στο έλεος του Ερντογάν τους συμμάχους Κούρδους της Συρίας.

Το ένα μετά το άλλο, κορυφαία ρεπουμπλικανικά στελέχη όχι απλώς παίρνουν αποστάσεις , αλλά «αδειάζουν» τον Τραμπ για τις επιλογές του στη Μέση Ανατολή.

Με ένα ιδιαίτερα αυστηρό Tweet, o Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, κάνει λόγο για τραγική εγκατάλειψη και προδοσία σε βάρος των Κούρδων συμμάχων και φίλων και επισημαίνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Άλλο κορυφαίο στέλεχος των ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, συνυπογράφει σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον στρατό της Τουρκίας ως αντίποινα στην τουρκική επιδρομή στη βορειοανατολική Συρία.

Ειδικότερα, ο Γκρέιαμ, μαζί με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν, εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι Τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.

Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μάρθα ΜακΣκάλι, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που έχει υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή έξι φορές, χαρακτήρισε «κακή» την απόφαση της Ουάσινγκτον να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Fox.

«Οι SDF, οι Κούρδοι σύμμαχοί μας, ήταν αυτοί που πλήρωσαν βαρύ τίμημα», «είναι εκείνοι που ανέτρεψαν το χαλιφάτο» του ΙΚ, τόνισε η ΜακΣκάλι.

Για εγκατάλειψη συμμάχων κατηγόρησε τον Τραμπ και ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ. Επεσήμανε στο περιοδικό The Atlantic, ότι οι Κούρδοι της Συρίας, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Βότελ.

«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε στο περιοδικό .

Σε σύγκριση, αναφέρει ο Βότελ, μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.

Ο Πομπέο επιμένει: Δεν δώσαμε «πράσινο φως» στον Ερντογάν

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η Ουάσινγκτον δεν ενέκρινε την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Ο Πομπέο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS πως δεν δόθηκε «πράσινο φως» στην Άγκυρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο χαρακτήρισε «θεμιτές» τις τουρκικές ανησυχίες της για την «ασφάλειά της».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος μετά την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία. Χαρακτηρίζει «κακή ιδέα» την επέμβαση και τονίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν την επιδοκιμάζει.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr