Ο ΣΚΑΪ στην Αλβανία: Η μάχη των σωστικών συνεργείων με το χρόνο για να τον εντοπισμό επιζώντων

Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να σώσουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα ερείπια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στην Αλβανία, καταγράφει ο ΣΚΑΪ με επιτόπιο ρεπορτάζ σε Δυρράχιο και Θουμάν.

Στο Δυρράχιο, διασώστες διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και Έλληνες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες από τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. Στο έργο τους συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους, οι Έλληνες καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης.

«Λείπει η υποδομή και το know how για να κάνουν σωστή διείσδυση και χωρίς κίνδυνο (στα συντρίμμια), «. Δυστυχώς είδα ότι δεν υπάρχουν ούτε υλικά, ούτε γνώση», είπε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ο κ. Καρύδης.

Από την πλευρά του ο μηχανικός Δημήτρης Παππάς που ζει στην Αλβανία, δήλωσε ότι δεν έχει δει ποτέ ξανά τέτοιο καταστροφικό σεισμό και εξέφρασε την ανησυχία του όχι μόνο για παλαιά αλλά και για νεότερα κτίρια σε περίπτωση νέας σεισμικής δόνησης.

Στη Θουμάν, η κάμερα του ΣΚΑΪ βρέθηκε στο σημείο όπου χθες οι Έλληνες διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο ίδιο κτίριο υπάρχουν ακόμη τέσσερις εγκλωβισμένοι. Ωστόσο τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν να σταματήσουν προσωρινά τις έρευνες καθώς πολύ επικίνδυνα υλικά κρέμονται από το μισογκρεμισμένο κτίριο.

Πηγή: skai.gr