Κοντά σε συμφωνία η Διάσκεψη για την Λιβυη (vid)

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μαρτυρία ενός εκ των συμμετεχόντων.

Η Διάσκεψη Κορυφής ξεκίνησε λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Τους εκπροσώπους χωρών και οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή Σύνοδο υποδέχθηκαν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου της Άγκελα Μέρκελ με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν αποχωρήσει από την Καγκελαρία ο Μάικ Πομπέο, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπόρις Τζόνσον.

Συμμετέχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο βρίσκονται ακόμη οι δυο αντίπαλοι Λίβυοι ηγέτες, ο Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Η παρέμβαση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατά τη διάσκεψη «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σ' αυτή τη διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του και ενώ η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες σύρους μαχητές.

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις, δήλωσε ακόμη ο Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ