Πράσινη ευρωβουλευτής σε ΣΚΑΪ: Όχι σε παραχωρήσεις από την Ε.Ε όσο ο Ερντογάν επιτίθεται στη δημοκρατία

Το σκάνδαλο του SofaGate και την αυταρχική στάση του Τούρκου προέδρου, σχολιάζει η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη. Ξεκαθαρίζει ότι όσο ο Ερντογάν συνεχίζει να επιτίθεται στη Δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις γυναίκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα κάνει υποχωρήσεις.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν και του Μισέλ στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες, έγινε εκ προθέσεως, ενώ εξαπολύει τα βέλη της και κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι «παρασύρθηκε» και δεν έπρεπε να το επιτρέψει.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν οι Πράσινοι επιμένουν στη σκληρή γραμμή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι «αν η κατάσταση στην Τουρκία δεν αλλάξει,  θα είναι σίγουρα ένα από τα κεντρικά θέματα και στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό».

Αναλυτικά η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη:

Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έχει αντιληφθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια θετική ατζέντα από μέρος της ΕΕ;

Θα ήθελα το μήνυμα να έχει καταστεί ακόμα πιο σαφές. Από τη μια να είναι σαφές το μήνυμα ότι όλες οι δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Τουρκία θα έχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό τους και από την άλλη να γνωρίζει ο Ερντογάν ότι δεν θα υπάρχουν παραχωρήσεις, είτε στην Τελωνειακή Ένωση είτε στη Βίζα, όσο συνεχίζει στο εσωτερικό να επιτίθεται μαζικά στη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις γυναίκες. Σε αυτό το σημείο βρήκαμε τη δήλωση της κ. Φον Ντερ Λάιεν και του κ. Μισέλ ανίσχυρη, εξ ου και θα τους καλέσουμε ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μας πουν τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. 

Ως προς το Sofa-Gate, το οποίο συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες, συμμερίζεστε την άποψη ότι ο κ. Ερντογάν, ακόμα και μέσω του πρωτοκόλλου, προσπάθησε να δείξει ότι μπορεί να εργαλειοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από τα τελευταία χρόνια, στις οποίες ο κ. Ερντογάν υποδέχθηκε τον κ. Τουσκ και τον κ. Γιούνκερ, οι οποίοι ήταν επίσης Πρόεδροι του Συμβουλίου και της Κομισιόν και τότε υπήρχαν τρεις πολυθρόνες. Τώρα υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες και για τη γυναίκα δεν υπήρχε θέση. Αυτό είτε ήταν εκ προθέσεως του κ. Ερντογάν και δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μισέλ το επέτρεψε να συμβεί, είτε ήταν από αβλεψία και θα έπρεπε να προστεθεί μια τρίτη θέση. Ήταν, συνεπώς, μια άτσαλη κατάσταση, στην οποία δυστυχώς ο κ. Μισέλ παρασύρθηκε και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. 

Είναι αποδεκτό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για εσάς ως Ευρωβουλευτή, ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο υπονομεύει δημοκρατικούς θεσμούς, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης; Είναι αυτό συμβατό με τη θετική ατζέντα της Ένωσης;

Το βρίσκω σημαντικό να συζητάμε με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι γείτονας της ΕΕ και αυτό δεν θα αλλάξει. Αρκετοί Τούρκοι ζουν στην ΕΕ και αρκετοί Ευρωπαίοι στην Τουρκία. Αλλά, νομίζω ότι σε αυτή τη συγκυρία, με την καταπίεση του HDP και την έξοδο από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δεν επιτρέπεται να στέλνουμε αυτά τα επίσημα μηνύματα στήριξης στον Ερντογάν, με μια φωτογραφία από μια επίσημη επίσκεψη. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συζήτηση στο παρασκήνιο, αλλά δεν μπορεί κανείς να ανταμείβει κιόλας τον Ερντογάν γι' αυτή την εχθρική στα ανθρώπινα δικαιώματα ατζέντα. Αυτό δυστυχώς συνέβη και το θεωρώ λάθος σημάδι. 

Οι εκλογές στη Γερμανία είναι σχετικά κοντά, σε μερικούς μήνες, και οι Πράσινοι έχουν μια πραγματική ευκαιρία να είναι μέρος της κυβερνώσας πλειοψηφίας, του κυβερνητικού συνασπισμού. Ποια θέση θα πάρετε ως προς την εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα ως προς την Τουρκία;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημοκρατία είναι δύο κεντρικοί άξονες μιας εξωτερικής πολιτικής και ειδικά μιας πράσινης εξωτερικής πολιτικής. Η πολιτική "χαϊδέματος" των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών στην Τουρκία θα λάβει, σε κάθε περίπτωση, τέλος. 

Και οι Πράσινοι έχουν πάρει σαφή θέση για ένα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Θα παραμείνει αυτό ως κεντρική θέση και σε έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό;

Αν η κατάσταση στην Τουρκία δεν αλλάξει, αυτό θα είναι σίγουρα ένα από τα κεντρικά θέματα και στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Πηγή: skai.gr