Ο πρώην πεζοναύτης ειδικών δυνάμεων ΗΠΑ που βοηθάει άμαχους στη Συρία (vid)

Ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονταν μέσα στην πόλη Ρας Αλ Αίν για να βοηθήσουν άμαχους να απομακρυνθούν. Μόλις η επιχείρηση στην περιοχή ολοκληρώνεται,  ο Ντέιβιντ Γιούμπανκ, επικεφαλής της οργάνωσης Free Bourma Rangers μιλάει στο ΣΚΑΙ για την εκκένωση της εμπόλεμης ζώνης.

ΕΡ: Απομακρυνθήκατε με ασφάλεια; Ποιά είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;

«Απομακρύναμε όλους τους τραυματίες και τους πολίτες. Κάτι που είναι ευλογία και ευχαριστώ το θεό για αυτήν την ανθρωπιστική δίοδο. Υπήρξαν κάποιοι πυροβολισμοί σε ένα από τα οχήματα μας κατά την είσοδο μας αλλά εκτός από αυτό ήταν ήσυχα. Δεν χτυπηθήκαμε από σφαίρες , νομίζω ότι ήθελαν μόνο να μας φοβίσουν».

Οι Free Bourma Rangers είναι μια ανθρωπιστική οργάνωση που μετακινείται σε εμπόλεμες ζώνες για να βοηθήσει τον άμαχο πληθυσμό. Κάποια από τα μέλη της έχουν στρατιωτική εκπαίδευση. Όπως ο επικεφαλής της επιχείρησης στη Συρία Ντέιβιντ Γιούμπανκ που είναι πρώην πεζοναύτης των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. 

Στην οργάνωση όπως λέει ο ίδιος συμμετέχουν η γυναίκα του και τα παιδιά του.

«Η οικογένεια μου είναι μαζί μου σε όλες τις αποστολές. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν σε εμπόλεμες περιοχές της Βιρμανίας, αργότερα στο Ιράκ, οδηγούσαν το ασθενοφόρο στο πεδίο της μάχη. Το κάνουμε ως οικογένεια. Επειδή αγαπάμε ο ένας τον άλλο και αγαπάμε τον κόσμο».

Ο Ντέιβιντ Γιούμπανκ υποστηρίζει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να μείνουν στο Συριακό έδαφος για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κουρδικού λαού.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν εδώ. Δεν γίνεται να λύσουν τα προβλήματα στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά εδώ δημιουργήσαμε ένα χώρο που οι Κούρδοι και οι Άραβες, οι Χριστιανοί και οι Γιαζίντι μπορούσαν να καταφέρουν κάτι, και το έκαναν. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πετύχει, αλλά εγγυημένα θα αποτύχει αν (οι ΗΠΑ) αποχωρήσουν».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: skai.gr