Ο «γόρδιος δεσμός» της Τουρκίας στην Ιντλίμπ-Τα 3 σενάρια για το πεδίο των μαχών

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Άγκυρα στην Συρία και εξετάζει όλες τις επιλογές προκειμένου να αποφύγει μία στρατηγική και ολοκληρωτική ήττα. Η μάχη για τον έλεγχο της συριακής πόλης Ιντλίμπ αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη απ’ ό,τι ανέμενε η Άγκυρα και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή. 

Η προέλαση των δυνάμεων του συριακού στρατού στην πόλη και οι μάχες για να πάρουν τον έλεγχο των αυτοκινητοδρόμων Μ4 και Μ5 που είναι στρατηγικής σημασίας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Άγκυρα. 

Η τουρκική ηγεσία εκτιμά ότι η Δαμασκός με την στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν επιχειρεί να αποκόψει τους αντάρτες της βόρειας Συρίας, οι οποίοι συνεργάζονται με την Άγκυρα, από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους στα τουρκοσυριακά σύνορα. Μία τέτοια εξέλιξη επιχειρεί να αποφύγει δια ροπάλου η Τουρκία και το ερώτημα είναι πως θα το πετύχει χωρίς να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την βασική και πολύτιμη σύμμαχο της, Ρωσία. 

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται συνομιλίες στην Μόσχα ανάμεσα σε Τούρκους και Ρώσους αξιωματούχους προκειμένου να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση. Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία εάν θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Ρωσία έχει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που διαμορφώνονται στο διπλωματικό επίπεδο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τρία είναι τα πιθανά σενάρια. 

Το πρώτο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η Ρωσία και η Τουρκία να επαναβεβαιώσουν την συμφωνία τους για την ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και ο συριακός στρατός να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από τις θέσεις που κατέλαβε το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη δεν επιθυμεί ούτε η Ρωσία ούτε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Το δεύτερο σενάριο θέλει την Τουρκία να αποδέχεται την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι μάχες στο έδαφος, τις νίκες του συριακού στρατού και να επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να ελέγξει τους αυτοκινητοδρόμους Μ4 και Μ5 με την συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουν την προέλαση. 

Το τρίτο σενάριο, το οποίο επιθυμεί με κάθε κόστος να αποφύγει η Τουρκία, είναι μία κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Ρωσία. Η παρουσία τουρκικών αντιαεροπορικών όπλων αυξάνει τους κινδύνους να δεχθεί επίθεση κάποιο από τα ρωσικά μαχητικά που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού. 

Φυσικά ρόλο-κλειδί θα έχουν οι ΗΠΑ και εάν θα στηρίξουν τις στρατιωτικές αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν και θα κινηθούν προκειμένου να απομακρύνουν την Τουρκία από την Ρωσία με αφορμή την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ. 

Πηγή: skai.gr