Ο ειδικός παθολόγος Θ. Κοτσόνης μιλά στον ΣΚΑΪ μέσα από νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας

Στην Ιταλία οι θάνατοι πάλι ξεπερνούν τους 800 νεκρούς σε μια ημέρα. Ωστόσο το θετικό είναι ότι η καμπύλη του θανάτου αρχίσει να πέφτει. 

Ο ειδικός παθολόγος Θόδωρος Κοτσόνης, με ειδικότητα στα επείγοντα περιστατικά, μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ μέσα από νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας και εξηγεί πως είναι η κατάσταση εκεί.

«Αυτή την στιγμή βρίσκομαι σε ένα από τα 7 περιφερειακά νοσοκομεία του νομού του Τρέντο, στο Πλέσε συγκεκριμένα,  μια περιοχή που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τον κορωνοιο γιατί φιλοξενεί ένα από τα πιο ξακουστά χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Πιθανολογείται ότι οι τουρίστες την εβδομάδα 7-8 Μαρτίου ήταν η αιτία της ισχυρής εξάπλωσης του κορωνοϊού». 

Όπως ο ίδιος αναφέρει στο νοσοκομείο που εργάζεται νοσηλεύονται 50 περίπου άτομα με κορωνοϊό.
«Οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε αυτό το νοσοκομείο κρατούνται μια μέρα και μετά μεταφέρονται με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Τρέντο που έχει 98 κρεβάτια.  Εδώ έχουμε τα περιστατικά COVID19 που έχουν ανάγκη συνεχή θετική πίεση».

Αναφορικά με το αν επαρκούν τα κρεβάτια για τους ασθενείς, όπως ο ίδιος εξηγεί «Είναι ένας πληθυσμός 538.000 κατοίκων και αυτή την στιγμή έχει περίπου 2700 περιστατικά. Στις εντατικές έχουμε αυτή την στιγμή 70 κλίνες κατειλημμένες  και έχουμε 30 ακόμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πιστεύω ότι θα είναι αρκετές για την επόμενη βδομάδα. Μετά ενδιάμεσα θα υπάρχουν ασθενείς που θα φεύγουν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα ελευθερώνονται τα κρεβάτια. Πιστεύω ότι το σύστημα κρατά. 

Σχετικά με το αν καλυτερεύει η κατάσταση όπως επισημαίνει «Με μια χθεσινή ανάλυση που έκανε το ερευνητικό κέντρο του νοσοκομείο δείχνει ότι κατάσταση έχει αρχίσει να παίρνει μια καλή τροπή και πιστεύουμε ότι την επόμενη βδομάδα θα δούμε σταδιακή μείωση των περιστατικών»

Δρακόντεια τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας

«Αυτή την στιγμή ο κόσμος κάθεται στο σπίτι του, υπάρχει απαγόρευση οποιαδήποτε κίνησης έξω από το σπίτι. Πρέπει κάθε κίνηση να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό που ελέγχεται από την αστυνομία και αν δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ο παραβάτης έχει κυρώσεις» . 

Υπάρχει αισιοδοξία

«Το κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται πιο ελαφρύ. Βέβαια οι θάνατοι υπάρχουν και οι οικογένειες ζουν ένα δράμα αλλα αυτή την στιγμή βλέπω ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε στην Ιταλία διότι εδώ στοβ Βορρά υπάρχει πολύ μεγάλη οργάνωση αν και μας βρήκε απροετοίμαστους στην αρχική στιγμή ο κορωνοϊός. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη οργάνωση και πιστεύω ότι θα βγούμε αρκετά νωρίς από αυτόν τον φαύλο κύκλο». καταλήγει ο κ. Κοτσόνης.

Πηγή: skai.gr