Θρίλερ με τον Nord Stream: Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «βλέπουν» σαμποτάζ και «φωτογραφίζουν» τη Ρωσία - Άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου

Για «τρομοκρατική επίθεση της Ρωσίας» κάνει λόγο το Κίεβο - Δεν απέκλεισε το σαμποτάζ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου - Οι επιθέσεις δύναται να γίνουν μόνο με δύτες των ειδικών δυνάμεων ή υποβρύχιο - Έρευνα στο σημείο

Σε θρίλερ με πολλές προεκτάσεις εξελίσσεται η υπόθεση των διαρροών στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για επίθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίθεση αυτή προέρχεται από τη Ρωσία, με στόχο, βέβαια -τι άλλο;- τον περιορισμό της παροχής φυσικής αερίου προς την Ευρώπη. Ήδη η τιμή του φυσικού αερίου πραγματοποίησε άλμα έως και 20%, φτάνοντας μέσα σε λίγες ώρες στα 212 ευρώ, την ίδια στιγμή που το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα για τρομοκρατική ενέργεια και επίθεση κατά της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της DW, η Σουηδική Αρχή Ναυτιλίας έκανε λόγο για τρία σημεία διαρροών, το ένα στη σουηδική θαλάσσια οικονομική ζώνη και τα άλλα δύο στη δανέζικη οικονομική ζώνη. «Οι διαρροές βρίσκονται πολύ κοντά, νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ», δήλωσε εκπρόσωπός της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι το Βερολίνο θεωρεί πως πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δύο αγωγών. Το Spiegel επικαλείται μάλιστα άνθρωπο που έχει γνώση των γεγονότων από μέσα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στη DW ότι «το ενδεχόμενο πιθανής επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες, ή και υποβρύχιο». 

H λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η Ρωσία επικαλέστηκε αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Τι δήλωσαν Πολωνία και Δανία

Η Πολωνία δήλωσε ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανέζικες αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαρσoβία. «Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων», πρόσθεσε. 

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν, η οποία βρίσκεται στην πολωνική πόλη Γκολενιόφ, κοντά στο Στετίν, για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pap, επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα σημεία των διαρροών είναι κοντά. Στην ερώτηση εάν πρόκειται για σαμποτάζ, είπε: «Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα».

Η Μόσχα από την πλευρά της δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις διαρροές. «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το σαμποτάζ. «Καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Πηγή: skai.gr