Μακρόν «αβαντάρει» Σίσι για τις προσπάθειες της Αιγύπτου στην ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση

O Εμανουέλ Μακρόν «αβαντάρει» τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου στην ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση

Την ικανοποίησή του για τη στάση και τις προσπάθειες της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα στο Παρίσι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. 
 
Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τρόπους για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων.
 
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του τη σταθερή του θέση σχετικά με την επείγουσα ανάγκη της παύσης της βίας στην Παλαιστίνη, καθώς όπως είπε η ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον της Γάζας επεκτείνεται για όγδοη ημέρα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα εξεύρεσης δίκαιης και ολοκληρωμένης λύσης που θα εγγυάται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα.
 
Οι Πρόεδροι Γαλλίας και Αιγύπτου συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, επισημαίνοντας τη σημασία των πολιτικών πρωτοβουλιών για τα θέματα αυτά, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των κρατών και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης αναφέρθηκαν και το θέμα του Αιθιοπικού Φράγματος του Νείλου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αργότερα πως τις επόμενες ημέρες θα εργαστεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον βασιλιά της Ιορδανίας σε μια σαφή πρόταση για εκεχειρία και ένα πιθανό μονοπάτι για συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μακρόν είπε, επίσης, ότι θα αναφέρει τον βομβαρδισμό από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη ενός κτιρίου όπου στεγάζονταν διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, την επόμενη φορά που θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Πηγή: skai.gr