Λίβυος καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού για επίθεση κατά των αρχών το 2017

Ένας Λίβυος υπήκοος καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού και άλλοι 32 ύποπτοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη από στρατοδικείο για τον ρόλο που φέρονται να διαδραμάτισαν σε πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας το 2017, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του επιτελείου στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, 16 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον Οκτώβριο του 2017 στις μάχες που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια εφόδου εναντίον κρησφύγετου ισλαμιστών σε απομονωμένη περιοχή της Δυτικής Ερήμου, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Ο στρατός ανέφερε ότι ο άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε η θανατική ποινή είναι Λίβυος και ονομάζεται Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ αλ Μισμάρι.

Το στρατοδικείο επέβαλε επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης «σε 32 κατηγορούμενους», ενώ «αθώωσε άλλους είκοσι», ανέφερε ο Ταμίρ αλ Ριφάι, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίσεο τις εθνικότητές τους.

Οι δέκα από τους 32 καταδικασθέντες δικάστηκαν ερήμην.

Κατηγορούνταν επίσης ότι ίδρυσαν «τρομοκρατική» οργάνωση στη Λιβύη και ότι διέπραξαν κατόπιν επιθέσεις εναντίον υποδομών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου.

Οι ενέργειες εξτρεμιστών πολλαπλασιάστηκαν μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για δεκαετίες. Κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τον Ιούλιο του 2013, όταν ο στρατός, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις, ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στις αρχές του 2018, οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας αντιτζιχαντιστική επιχείρηση, ιδίως στο Βόρειο Σινά, όπου διαπράττονται οι περισσότερες επιθέσεις, καθώς και σε άλλους τομείς της χώρας, όπως η Δυτική Έρημος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ