Κορωνοϊός: Παραδοχή προβλημάτων αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία από τη βρετανική ηγεσία

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Προβλήματα στην απόκτηση των συστατικών που απαιτούνται για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τον Covid-19 και στη διανομή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας γιατρών και νοσηλευτών παραδέχθηκε η βρετανική κυβέρνηση κατά την καθημερινή ενημερωτική συνέντευξη Τύπου για την επιχείρηση κατά της πανδημίας.

Παράλληλα, ωστόσο, ειπώθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας πως η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού θα μπορέσει να συγκρατηθεί σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο.

Ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι μία «κρίσιμη τροχοπέδη» στον πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα χημικών συστατικών που απαιτούνται για τα τεστ αυτά.

Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας είναι σε συνεννόηση με εταιρείες σε όλο τον κόσμο για την απόκτηση αυτών των συστατικών.

Η κατηγορία που διατυπώνεται όλο και πιο έντονα κατά της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι καθυστέρησε στις ενέργειες για την εξασφάλιση αυτών των απαραίτητων για τα διαγνωστικά τεστ χημικών συστατικών.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος Αγγλίας Δρ Τζένι Χάρις, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος στη δήλωσή της προ δύο ημερών ότι η διανομή υλικών ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία της χώρας ήταν υπό έλεγχο. Όπως σχολίασε, η διανομή έχει αποδειχθεί δύσκολη σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας NHS Στίβεν Πόουις από την πλευρά του χαρακτήρισε ευχάριστη είδηση το ότι αν και τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν αυξάνονται τόσο απότομα σε ποσότητα όσο στην αρχή.

Εκτίμησε ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι πολίτες τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, αν και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να μην αποδώσουμε υπερβολική σημασία σε αυτά τα δεδομένα, διότι είναι ακόμα νωρίς».

Όπως συμπλήρωσε, «δεν έχουμε βγει από το δάσος» και «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Τόνισε επίσης ότι η επόμενη μία με δύο εβδομάδες θα είναι «κρίσιμες» για να φανεί αν θα μειωθούν τα κρούσματα, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και έπειτα σε μείωση των θανάτων.

Κατά τον κ. Πόουις, επίσης, η πίεση έχει άρχισε να εντείνεται στα νοσοκομεία κυρίως του Λονδίνου, αλλά ακόμα υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα σε κλίνες κρίσιμης περίθαλψης.

Εξάλλου, ο κ. Γκόουβ προανήγγειλε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα χιλιάδες νέοι αναπνευστήρες θα αρχίσουν να στέλνονται σε νοσοκομεία, για να προστεθούν στους 8.000 που είναι ήδη διαθέσιμοι. Αυτές οι συσκευές οξυγόνωσης είτε παραγγέλθηκαν από άλλες χώρες είτε κατασκευάστηκαν στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα.
 

Πηγή: skai.gr