Κορωνοϊός: Σχεδόν 1000 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Κατά 980 αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό που δηλώθηκαν το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ημερήσια αύξηση ρεκόρ μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην καταγραφή των θανάτων από τον κορωνοϊό χωρίς να υπολογίζουν τους θανάτους στην κοινότητα ή σε οίκους ευγηρίας.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ενώ νοσηλεύονταν έχει ανεβεί στους 8.958.

Τα επιμέρους στοιχεία από τις κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες, πάντως, που αφορούν μεταγενέστερο χρονικό σημείο, ανεβάζουν ήδη το συνολικό αριθμό των νεκρών στα νοσοκομεία σε 9.016.

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα προστέθηκαν ακόμα 5.706, κάτι που τα ανεβάζει συνολικά σε 70.783. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι εδώ και ημέρες ο ρυθμός αύξησης είναι σταθερός και ελεγχόμενος και ότι ο καθαρός αριθμός αύξησης είναι υψηλός επειδή έχουν αυξηθεί τα διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται. «Είμαστε όμως ακόμα σε επικίνδυνη φάση» σχολίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της χώρας καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ που συμμετείχε στην τακτική απογευματινή ενημέρωση.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κατά την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τους 19.304. Όπως σημειώθηκε, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μείωση 2% στον αριθμό των νοσηλευομένων. Αντιστοίχως, μείωση 0,5% καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και στον αριθμό όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. «Η καμπύλη αρχίζει να πέφτει και η σκληρή δουλειά των πολιτών έχει άρχισε να αποδίδει», σχολίασε ο καθηγητής Βαν Ταμ.

Για πρώτη φορά χθες οι βρετανικές αρχές πραγματοποίησαν σχεδόν 20.000 διαγνωστικά τεστ σε μία ημέρα, με το στόχο να παραμένει η διενέργεια 100.000 τεστ κάθε μέρα στο τέλος Απριλίου.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης όλων των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στα δημόσια νοσοκομεία και σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό έχουν στηθεί επιπλέον 15 υπαίθρια κέντρα σε πόλεις που καλύπτουν όλη την επικράτεια.

Πρόσθεσε ότι ήδη άνοιξε ένα «μεγα-εργαστήριο» για τον έλεγχο των τεστ στο Μίλτον Κινς και ότι έχουν δρομολογηθεί ακόμα δύο.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές, τόνισε ότι έχουν διανεμηθεί πάνω από 742 εκατομμύρια κομμάτια στα νοσοκομεία της χώρας και σε οίκους ευγηρίας.

Ανακοινώθηκε, εξάλλου, η κατασκευή δύο ακόμα μεγάλων προσωρινών νοσοκομείων στο Σάντερλαντ και στο Έξετερ, πέραν αυτών που στήθηκαν ή στήνονται σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ, Γλασκώβη, Χάρογκεϊτ και Μπρίστολ.

Ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι αυτό το Σαββατοκύριακο που είναι το Πάσχα καθολικών και αγγλικανών θα είναι «ένα ακόμα τεστ για την αποφασιστικότητα» των Βρετανών. «Πρέπει όλοι να μείνουν στο σπίτι αυτό το Πάσχα, όσο καλός και αν είναι ο καιρός», είπε ο υπουργός.