Κορωνοϊός: Πρόταση για ξενοδοχείο στους 40 εγκλωβισμένους Έλληνες στη Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε ξενοδοχείο του Λονδίνου το οποίο φρόντισε να βρει η ελληνική πρεσβεία θα διανυκτερεύσουν απόψε περίπου 40 Έλληνες που έχουν περάσει τις προηγούμενες δύο νύχτες στο αεροδρόμιο Στάνστεντ και ακόμα τρεις Έλληνες που βρίσκονται υπό όμοιες συνθήκες στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Οι επιβάτες αυτοί βρέθηκαν μετέωροι στα αεροδρόμια όταν οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν την Τρίτη, αφού είχε ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων προς την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για δύο πτήσεις της Ryanair, προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα και μία πτήση των Βρετανικών Αερογραμμών προς Αθήνα.

Οι επιβάτες υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ρητή ενημέρωση από τις αεροπορικές τους εταιρείες πως οι πτήσεις θα ακυρωθούν και ότι αντίθετα ορισμένοι είχαν ενημερωθεί πως οι πτήσεις θα πραγματοποιούνταν καθώς αφορούσαν Έλληνες που ήθελαν να επαναπατριστούν εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Δύο στελέχη της πρεσβείας επισκέφθηκαν τους Έλληνες επιβάτες το απόγευμα της Πέμπτης για τις διευθετήσεις της μεταφοράς τους σε ξενοδοχείο.

Παράλληλα, η πρεσβεία έχει αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα τον κατάλογο των ονομάτων εκείνων των Ελλήνων που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ακυρώσεων πτήσεων και επιθυμούν να συμπεριληφθούν στις δρομολογούμενες πτήσεις επαναπατρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός εκείνων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πτήσεις επαναπατρισμού φτάνει τους 2.685.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού και σε όσους δεν έχουν δυνατότητα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.