Κορωνοϊός: Ρεκόρ 2.100 θυμάτων σε μια μέρα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες το όριο του μισού εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που μετρά τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19. Με πάνω από ένα τέταρτο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επίσημα στον κόσμο συνολικά, η χώρα κινδυνεύει να γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα, καθώς 2.108 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις 20:30 της Παρασκευής (ώρα Ουάσινγκτον).

Τραμπ: Πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου πότε θα επαναλειτουργήσει η οικονομία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η απόφασή του για το πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η αμερικανική οικονομία μετά τα μέτρα απαγόρευσης λόγω του νέου κορονοϊού θα είναι «η πιο σημαντική» απόφαση της ζωής του.

«Θα πρέπει να πάρω μια απόφαση και ελπίζω ότι θα είναι η σωστή απόφαση», τόνισε στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την κρίση.

«Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη απόφαση της ζωής μου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για πιθανή χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αναγνωρίζοντας ότι ο καθορισμός μιας πολύ κοντινής ημερομηνίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, επέμεινε επίσης στον κίνδυνο που πιστεύει ο ίδιος ότι μπορεί να προκαλέσει μια ημερομηνία πολύ μακρινή.

«Η παραμονή στο σπίτι οδηγεί επίσης σε θάνατο (...) Ίσως μια διαφορετική μορφή θανάτου», είπε.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, βασικο μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης που συμβουλεύει τον Ντόναλντ Τραμπ για την πανδημία, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η άρση των μέτρων περιορισμού δεν θα συμβεί απότομα, αλλά θα είναι σταδιακή και διαφορετική ανάλογα με την περιοχή.

Η κατάσταση βελτιώθηκε αυτή την εβδομάδα στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία Covid-19 μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής στη χώρα.

Το πιο διαδεδομένο μοντέλο (IHME), που λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η πανδημία στην Κίνα και την Ευρώπη, αναθεώρησε τις τελευταίες ημέρες αρκετές φορές τον εκτιμώμενο απολογισμό του πρώτου κύματος στις ΗΠΑ: από 93.000 σε 82.000, στη συνέχεια σε 60.000 θανάτους.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων που καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε σήμερα το απόγευμα το φράγμα των 18.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ