Κορωνοϊός: Πώς περιγράφουν οι Έλληνες της Ιταλίας αυτό που βιώνουν (vid)

Την πρωτοφανή κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι περιγράφουν στον ΣΚΑΙ Έλληνες που ζουν στην Ιταλία, μεταφέροντας με τις μαρτυρίες τους τις πρωτόγνωρες εικόνες στη γειτονική χώρα.

Ο Αντώνης, φοιτητής Κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο, περιγράφει στον ΣΚΑΙ μία πόλη – φάντασμα.

«Λοιπόν, εδώ είμαστε πλατεία Λεονάρντο, είναι  η κεντρική πλατεία μπροστά στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο, εδώ είναι το παλιό Πολυτεχνείο του Μιλάνο. 

Παντελώς άδειο, μέχρι και η σχολή εδώ, το Πολυτεχνείο, εδώ συνήθως είναι πάρα πολύς κόσμος. Άδειο όλο και εδώ.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Στο Μιλάνο υφίσταται μια κατάσταση πανικού . Ο κόσμος άρχισε να μη βγαίνει γυρνάει κυκλοφορεί με μάσκες.Οι περισσότεορι έιναι πολύ φοβισμένοι τα σουπερ μάρκετ άδειασαν τα φαρμακεία δεν έχουν πια μάσκες και αντισηπτικά υγρά.» αναφέρει από την πλευρά του ο Αντώνης Ναβαρρά, κάτοικος του Μιλάνου.

Από το Βένετο, την κωμόπολη που έχει τεθεί σε καραντίνα ο ομογενής ιδιωτικός υπάλληλος,  Ετόρε Βαρότο, μας δείχνει πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην περιοχή, λόγω της εξάπλωσης του Κορωνοϊου.

«Αυτό το πάρκινγκ είναι όλο άδειο… Η ώρα είναι 9 το πρωί αυτή τη στιγμή δεν έχουν βγει ακόμα και μάλλον δεν θα βγούνε .. δεν είμαστε εντελώς τρομοκρατημένοι αλλά ανησυχούμε πάρα πολύ.» «Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι σπίτι και δεν έχω όρεξη να βγω έξω…» προσθέτει. Επισημαίνοντας πως όλοι οι Έλληνες που ζουν στην Ιταλία δηλώνουν σοκαρισμένοι με τον πανικό που επικρατεί τόσο στη βόρεια - όσο και στη νότια Ιταλία.

Στο Μιλάνο, πολλά φαρμακεία λένε ότι εξαντλήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες και τα απολυμαντικά ζελέ ενώ οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη .

«Οι μάσκες αυτή τη στιγμή είναι σε έλλειψη υπάρχουν λίγα φαρμακεία τα οποία τις έχουν , έχει αυξηθεί βέβαια και η μαύρη αγορά , μπορούμε να τις βρούμε πάνω από 10 ευρώ αυτές που υπάρχουν.» εξηγεί η Στεφανία Ασημακοπούλου, Φαρμακοποιός εκεί.

Ταυτόχρονα, η αισχροκέρδεια χτύπησε κόκκινο στην Ιταλία με τις μάσκες στο διαδίκτυο να πωλούνται - από ένα λεπτό, στα 10 ευρώ,
ενώ η τιμή των αντισηπτικών εκτοξεύθηκε από τα 7 ευρώ στα 39.

Η αντεισαγγελέας του Μιλάνου έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

«Οι εικόνες που βλέπω εδώ είναι πρωτόγνωρες για εμένα, οι δρόμοι είναι εγκαταλελειμμένοι, στα σούπερ μάρκετ γίνεται ένα χάος από ουρές για το ποιος θα πάρει τα προιόντα γιατί εξαντλούνται, στα φαρμακεία επίσης ουρές για το ποιος θα πάρει τις μάσκες και τα αντισηπτικά.» , τονίζει τέλος ο Αλέξης Πολυμερόπουλος, κάτοικος Μιλάνου.

Πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι στην Ιταλία δουλεύουν αυτές τις ημέρες από το σπίτι τους, αφού αρκετές επιχειρήσεις δεν ανοίγουν λόγω του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr