Κομισιόν για Λιβύη: Έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά

«Σήμερα συμφωνήθηκαν 55 σημεία από τις χώρες και τους οργανισμούς που μετείχαν. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να απέχουν από οποιαδήποτε μέτρα και περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στα κόμματα που τυχόν θα θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία. Συμφωνία επιτεύχθηκε επίσης για την ταχεία παρακολούθηση. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», επισήμαναν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή τους δήλωση για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σήμερα γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει, πρόσθεσαν και τόνισαν πως η μόνη βιώσιμη λύση στην κρίση στη Λιβύη επιτυγχάνεται μέσω των προσπαθειών διαμεσολάβησης υπό τον ΟΗΕ που προτάσσουν τις ανάγκες όλων των πολιτών της Λιβύης.

Επίσης, υπογράμμισαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της σημερινής διάσκεψης και πρόσθεσαν: «Θα εξετάσουμε πώς θα συμβάλουμε καλύτερα στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν αύριο τη συμβολή της Ε.Ε. στην εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ