Κλείσιμο

Κολομβία: Εργαστήριο κοκαΐνης βρέθηκε σε ακίνητο πρεσβευτή

Η αστυνομία της Κολομβίας βρήκε και κατέστρεψε εργαστήριο που θα μπορούσε να επιτρέψει την παρασκευή ενός τόνου κοκαΐνης σε μηνιαία βάση σε ακίνητο της οικογένειας του Φερνάντο Σανκλεμέντε, του πρεσβευτή της χώρας στην Ουρουγουάη, σε απόσταση περίπου εξήντα χιλιομέτρων από την Μπογοτά, σύμφωνα με αναφορά της.

Ο τρόπος που επέλεξαν οι αστυνομικοί για να καταστρέψουν το εργαστήριο αυτό ήταν να του βάλουν φωτιά, αλλά οι φλόγες εξαπλώθηκαν και κατέστρεψαν «σαράντα στρέμματα παρθένου δάσους», αποκαλύπτει η αστυνομική αναφορά την οποία μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για μια υπόθεση που προκάλεσε απόλυτη κατάπληξη σε εμένα, στην οικογένειά μου και στις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε», δήλωσε ο Σανκλεμέντε από την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης.

«Είμαι άνθρωπος με υπόληψη, η οικογένειά μου χαίρει τεράστιας αναγνώρισης κι έχει μεγάλο κύρος σε εθνικό επίπεδο στην πατρίδα μου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, διευκρινίζοντας πως η παραίτησή του είναι στη διάθεση του προέδρου Ιβάν Ντούκε οποιαδήποτε στιγμή τη ζητήσει.

Η κυβέρνηση του Ντούκε δεν έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής για την υπόθεση ή για το μέλλον του πρεσβευτή της.

Ο Σανκλεμέντε είπε ότι η αστυνομία ερεύνησε πολλά κτίρια και ότι ανακάλυψε το εργαστήριο σε σημείο του ακινήτου με «πυκνή βλάστηση», που καλύπτεται από δάσος.

Το ακίνητο ανήκει από το 1987 σε εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Σανκλεμέντε και στον όμιλο Spiwak, που έχει στην κατοχή του την αλυσίδα ξενοδοχείων Dann.

Το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκτροφή αλόγων κούρσας, βοοειδών και παραγωγή γάλακτος. Από το 2017, περίπου 400 στρέμματα του ακινήτου έχουν αφιερωθεί στην καλλιέργεια πατάτας και κρεμμυδιών, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως βρίσκονταν ναρκωτικά στο συγκεκριμένο τμήμα του τεράστιου ακινήτου.

«Είμαι απόλυτα ήρεμος» καθώς «η οικογένειά μου και εγώ, και φυσικά ο όμιλος Dann, δεν έχουμε καμία σχέση» με αυτή την «ελεεινή» υπόθεση, είπε ο πρεσβευτής σε ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας του, δηλώνοντας ότι είναι «θύματα» της κατάστασης.

Ωστόσο ούτε ο ίδιος ο πρεσβευτής ούτε η οικογένειά του και ο όμιλος εταιρειών που αποτελεί εταίρο τους δεν σκοπεύουν «να αποφύγουν τις ευθύνες τους» που συνδέονται με τα ευρήματα στο ακίνητο.

Η Κολομβία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή φύλλων κόκας, με 1.690.000 στρέμματα καλλιεργειών, αλλά και κοκαΐνης, με 1.120 τόνους το 2018, κατά τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ