Ισραήλ: Ο πρόεδρος καταγγέλλει «πογκρόμ» μετά τις ταραχές σε πόλη που ζουν Εβραίοι και Άραβες Ισραηλινοί

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν κατήγγειλε σήμερα ένα "ασυγχώρητο" "πογκρόμ" στη μικτή πόλη Λοντ, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.

"Οι σκηνές πογκρόμ στη Λοντ [όπου ζει μια σημαντική μειονότητα Αράβων]και οι ταραχές σε όλη τη χώρα που προκαλεί ένα αραβικό πλήθος διψασμένο για αίμα, τραυματίζοντας ανθρώπους, καταστρέφοντας περιουσίες και εξαπολύοντας επιθέσεις ακόμη και σε ιερούς εβραϊκούς τόπους, είναι ασυγχώρητες", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ρίβλιν.

Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

Απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, οι Άραβες Ισραηλινοί αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ. Η κοινότητα αυτή υποστηρίζει ότι αποτελεί συχνά θύμα διακρίσεων από τις αρχές σε σχέση με την εβραϊκή πλειονότητα.

Η βία ξέσπασε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε πολλές μικτές πόλεις και σε κοινότητες Αράβων Ισραηλινών, σε ένα υπόβαθρο ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, και τον ισραηλινό στρατό.

Συνολικά, 270 άνθρωποι συνελήφθησαν στα βίαια αυτά επεισόδια στο Ισραήλ, ανέφερε η αστυνομία.

"Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να καταδιώξει τους ταραξίες με αποφασιστικότητα", δήλωσε σήμερα ο Ρίβλιν, ο οποίος επέκρινε την "επονείδιστη σιωπή" Αράβων Ισραηλινών πολιτικών αξιωματούχων απέναντι στη βία.

"Η καταστροφή, από Άραβες ταραξίες, μιας ισραηλινής σημαίας που αντικαταστάθηκε από την παλαιστινιακή σημαία είναι μια ωμή επίθεση στη συνύπαρξη στο κράτος του Ισραήλ", πρόσθεσε.

Στη Λοντ, η κυβέρνηση ανέπτυξε στη διάρκεια της νύχτας μονάδες της αστυνομίας των συνόρων που έχουν τη βάση τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ενώ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τρεις συναγωγές και πολλά καταστήματα πυρπολήθηκαν.

Σε επιτόπια επίσκεψή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη.

Ένας Άραβας Ισραηλινός σκοτώθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, όταν ξέσπασαν οι πρώτες συμπλοκές στη Λοντ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτή η έξαρση της βίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη ακολουθεί τις συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον κατεχόμενο παλαιστινιακό τομέα που προσάρτησε το Ισραήλ, και ιδιαίτερα στην πλατεία των Τζαμιών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ