ΗΠΑ: Η δύναμη του χρήματος στον προεκλογικό αγώνα

Ήταν ένα ιδιαίτερο δείπνο με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα. Στο Παλμ Μπιτς συγκεντρώθηκε ένας κύκλος υποστηρικτών του Αμερικανού προέδρου. Γύρω στους 40 ήταν οι συνδαιτυμόνες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου δέκα εκατομμύρια δολάρια. Όποιος ήθελε να δειπνήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα έπρεπε να δαπανήσει περίπου 250.000 δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Γεύματα ή συναντήσεις με είσοδο που αγγίζουν ποσά με πολλά μηδενικά διοργανώνει συχνά ο Αμερικανό Πρόεδρος. Το βράδυ πάντως με τους πλούσιους επενδυτές στο Παλμ Πιτς ήταν μέχρι τώρα η πιο ακριβή εκδήλωση σύμφωνα με την Washington Post. Οι προεκλογικοί αγώνες στις ΗΠΑ είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Αυτή τη φορά πάντως ο Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο τον Μάικλ Μπλούμπεργκ από τους Δημοκρατικούς.

Ο Τραμπ ξέρει να συγκεντρώνει χρήματα και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπλούμπεργκ δεν ασχολείται καταρχάς με δωρεές. Ο εκατομμυριούχος και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης στηρίζεται στην περιουσία του. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα ακόμα και για τον ίδιο τον Τραμπ. Ο Μπλούμπεργκ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο πολιτικός των Δημοκρατικών διαθέτει μια περιουσία, η οποία εκτιμάται γύρω στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χρήμα και δημοτικότητα

Μόνο τις πρώτες εβδομάδες του προεκλογικού του αγώνα δηλαδή τέλη Νοεμβρίου με τέλη Δεκεμβρίου,  ο Μπλούμπεργκ δαπάνησε γύρω στα 188 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τους New York Times έχει δαπανήσει γύρω στα 400 εκατομμύρια δολάρια. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια για διαφήμιση στην τηλεόραση αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μπλούμπεργκ επιχειρεί να προσελκύσει συνεργάτες με παχυλούς μισθούς, κινητά, υπολογιστές και πληρωμένα γεύματα. Τα χρήματά του, του διασφαλίζουν επίσης ότι δεν χρειάζεται να παρουσιάζεται τόσο συχνά στην τηλεόραση μια και αντ' αυτού παίζουν πάρα πολλά σποτάκια. Όλη αυτή η στρατηγική κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Ωστόσο δεν ήταν μόνο τα χρήματα που δαπανήθηκαν για διαφημιστική καμπάνια, τα οποία έφεραν αποτελέσματα και αύξησαν τη δημοτικότητά του.

Τα τελευταία χρόνια ο Μπλούμπεργκ χρηματοδοτούσε συστηματικά διάφορες κοινωνικές ενώσεις με αποτέλεσμα να αποκτήσει πολλού οπαδούς. Ο ίδιος δεν δαπανά όμως μόνο χρήματα μέσα από όλη αυτή την προβολή, αλλά καταφέρνει να μεγαλώσει και την περιουσία του. Η εφημερίδα Washington Post υπολογίζει ότι από τότε που μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι στα τέλη Νοεμβρίου η περιουσία του αυξήθηκε κατά 8 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Οι μέχρι σήμερα προεκλογικές του δαπάνες τους είναι λιγότερες από όσα κερδίζει μέσα σε μια εβδομάδα.

Πηγή: DW