Κλείσιμο

Η ώρα της κρίσης για το Brexit (vid)

Του Θανάση Γκαβού

Την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit στην οποία κατέληξε με την ΕΕ ζητά από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας (9.30πμ Λονδίνου) ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 320 ψήφων (εφόσον όλοι οι βουλευτές ψηφίσουν) ώστε η συμφωνία του να κόψει το νήμα και η χώρα να βγει με συντεταγμένο τρόπο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αμφίρροπο αποτέλεσμα, με κρίσιμο αριθμό βουλευτών ακόμα να αμφιταλαντεύονται ή να μην έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους.

Πάντως ο πρωθυπουργός έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον οκτώ Εργατικών βουλευτών, τους οποίους επιχειρεί να πείσει με δέσμευση που έδωσε τη νύχτα της Παρασκευής για νομική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διατήρηση περιβαλλοντικών μέτρων μετά από το Brexit. Υποσχέθηκε επιπλέον να εμπλέξει το κοινοβούλιο στη διαδικασία καθορισμού της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Σημαντικό ζητούμενο είναι επίσης η στάση των σκληροπυρηνικών Συντηρητικών βουλευτών, με τον πρόεδρο της ομάδας ERG που τους εκπροσωπεί, Στιβ Μπέικερ, να εισηγείται νωρίτερα το πρωί την υποστήριξη της συμφωνίας.

Ο κ. Τζόνσον ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο όσων το δυνατόν περισσότερων εκ των 20 μετριοπαθών Τόρις που ο ίδιος έχει διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα και δεν έχουν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα.
Σε περίπτωση που η συμφωνία του Brexit απορριφθεί, η κυβέρνηση θα υποβάλει δεύτερη πρόταση για υιοθέτηση του 'no deal'. Επ' αυτής της δεύτερης πρότασης Εργατικοί βουλευτές έχουν ετοιμάσει τροπολογία με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος επί της τελικής πρότασης για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Πάντως η πιο σημαντική τροπολογία θεωρείται ότι είναι αυτή που έχει υποβάλει ο βουλευτής σερ Όλιβερ Λέτουϊν, καθώς ορίζει ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί μόνο όταν και εφόσον υπερψηφιστεί το εφαρμοστικό του Brexit νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το BBC, αν αυτή η τροπολογία περάσει, η κυβέρνηση δε θα θέσει προς ψήφιση τη συμφωνία του Brexit σήμερα και θα φέρει το νομοσχέδιο του Brexit στη Βουλή τη Δευτέρα.

Υπερψήφιση αυτής της τροπολογίας θα συνεπάγεται επιπλέον την ενεργοποίηση της λεγόμενης «νομοθετικής πράξης Μπεν» (σσ. από το όνομα του υποκινητή του νόμου, Εργατικού βουλευτή Χίλαρι Μπεν), που ορίζει πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει απόψε να ζητήσει με επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Ο κ. Τζόνσον έχει πει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να ζητήσει αναβολή. Έχει προσθέσει ότι δε θα παραβεί το νόμο, χωρίς όμως να έχει εξηγήσει πώς αυτές οι δύο θέσεις συνάδουν.

Η σημερινή διαδικασία στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει χρονικό περιορισμό, αλλά εκτιμάται ότι οι κρίσιμες ψηφοφορίες επί τροπολογιών και κυβερνητικών προτάσεων θα γίνουν γύρω στις 2.30 μμ ώρα Λονδίνου.