Γιατί η αμερικανορωσική κρίση στην Ουκρανία στριμώχνει τον Ερντογάν

Στις συμπληγάδες της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκεται εγκλωβισμένη η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι κινδυνεύει να συνθλιβεί.

«Η Τουρκία επιχειρεί πάνω από το μπόι της. Και παριστάνει την μεγάλη δύναμη την ώρα που έχει οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στο εσωτερικό. Ο κίνδυνος της υπερέκτασης είναι πάντοτε υπαρκτός και η ίδια κινδυνεύει να συνθλιβεί μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Δύσης και Ανατολής καθώς η αξιοπιστία της ιδίως για πολλούς στην Αμερική είναι σήμερα εξαιρετικά μειωμένη», αναφέρει ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ.  

Από την πλευρά του, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, εκτιμά ότι «οδεύουμε σε μία οιονεί αναβίωση του ψυχρού πολέμου με τον ανταγωνισμό ΗΠΑ και Ρωσίας να αναδύεται ακόμα περισσότερο». Σημειώνει ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα έχει ανοιχτή γραμμή με την Ρωσία αλλά «δεν μπορεί όμως να συνεχίζει να παίζει σε διπλό ταμπλό. Σύντομα θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων και δύσκολων αποφάσεων για το μέλλον της».

Η περίοδος της αμερικανικής ανοχής στα τερτίπια Ερντογάν τελείωσε μαζί με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και πλέον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ασκεί έντονες πιέσεις στην Άγκυρα, όχι μόνο για την προμήθεια των ρωσικών S-400 αλλά και για την καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν πάντως, σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ουκρανορωσική κρίση για να βελτιώσει την σχέση του με την Δύση.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Η Ουκρανική κρίση προσφέρει μία ευκαιρία στην Τουρκία να ξανασυστηθεί στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους προσποιούμενη το δυτικό ανάχωμα στην Ρωσία και ταυτόχρονα να κάνει μπίζνες πουλώντας προστασία όπως έκανε στην Συρία την Λιβύη και τον Καύκασο».

Ήδη η Ρωσία διέκοψε τις πτήσεις προς την Τουρκία για ενάμιση μήνα με το πρόσχημα της πανδημίας, ενώ νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιούσε τον Ερντογάν να μην ενθαρρύνει στρατιωτικά το Κίεβο.

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξηγεί ότι: «Δίνει drone (η Τουρκία) στην Ουκρανία και έχει στενή επαφή με τον Πούτιν. Δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Για να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί ως αξιόπιστος διαμεσολαβητής και στο Αφγανιστάν».

Πηγή: skai.gr